Soví noc poprvé v Tišnově. A s velkým úspěchem.

Soví noc poprvé v Tišnově. A s velkým úspěchem.

Víte kdo a proč je ptákem letošního roku? To, že se na podporu sýčka obecného konala po republice desítka akcí není čirá náhoda. Sýček obecný se stal indikátorem zdravého venkova, zemědělství a dostatku hnízdních možností.

Nejen o této naší třetí nejmenší sově se účastníci Soví noci dozvěděli spoustu informací. Ve čtvrtek 15. března uspořádalo INSPIRO spolu s ČSO (Česká společnost ornitologická) a LESY ČR zajímavou přednášku o našich sovích zástupcích. Jaroslav Koleček z Ústavu biologie obratlovců  AV ČR zasvětil návštěvníky zajímavou přednáškou do života sov, vysvětlil, jak jsou uzpůsobené nočnímu lovu, kde hnízdí, kolik potřebují potravy, ale také se podstatnou měrou zabýval problematikou úbytku sýčka obecného a sovy pálené z české krajiny. Prakticky jsme si mohli z nahrávek procvičit hlasy jednotlivých druhů sov a poznat jejich rozdíly a zjistili jsme, že není vždy pravidlem, že sova musí houkat. Pan Lanča z Lesů ČR nám přivezl ukázat Rozárku – puštíka obecného, který byl tak ochočený a zvyklý na děti, že mu ani nevadilo se jim představit přímo na ruce. Pro děti byly nachystány soví aktivity, výroba sovičky z přírodních materiálů a nejvíce žádané stanoviště – rozbor sovích vývržků. Nejednou děti žasly nad nalezenou lebkou hraboše či kostmi ostatních hlodavců obsažených ve vývržcích sov. A protože pan Lanča měl tak zajímavé povídání, které prohloubilo první část přednášky, bylo obtížné přes mnoho dotazů ukončit první část Soví noci. Se stmíváním jsme vyrazili asi se stovkou účastníků na horu Květnice, kde jsme za úplného ticha „zahoukali“ na její obyvatele.  A pěkně po puštíkovsku – ti tam totiž každým rokem hnízdí. Naštěstí nejbližší pár nenechal na sebe dlouho čekat a už za chviličku přelétával nad našimi hlavami a za nedlouho jsme uslyšeli i tok samce i samice. Spokojeni a plni zážitků jsme se kolem 21.00 vraceli zpět.

Jsme velice potěšeni, že o Soví noc projevili zájem i návštěvníci z jiných měst (Brno, Blansko, Žďár nad Sázavou,..) a rozšířili i tak velkou skupinu místních návštěvníků. Těší nás, že se veřejnost o tuto problematiku zajímá, budeme se i nadále snažit, aby tyto typy akcí se u nás staly pravidelnými.

 

Ivana Kroutilová, INSPIRO – středisko volného času Tišnov

INSPIRO spolu s Českou společností ornitologickou a LESY ČR pořádalo zajímavou přednášku o našich sovích zástupcích. Foto: Ivana Kroutilová

Další článek:
Předchozí článek: