Jeden svět Tišnov 2018

Jeden svět Tišnov 2018

V Praze jubilejní dvacátý, v Tišnově již sedmý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech se uskuteční od 16. března do 18. března v Kině Svratka. Pokračujeme v úspěšné spolupráci s komunitní školou ZaHRAda a jsme rádi, že jsme začali blíže spolupracovat s MěKS Tišnov. Velmi nás těší, že se festival letos poprvé koná pod záštitou starosty Tišnova pana Jiřího Dospíšila.

Schéma festivalu zůstává podobné jako v minulých letech. Týden před jeho zahájením čekají žáky a studenty nejen tišnovských škol dopolední projekce v kině, poté následuje samotný festivalový víkend. V Kině Svratka promítneme celkem osm filmů a tradičně přidáme i nedělní odpolední projekci v Centru sociálních služeb. Pravidelní návštěvníci již vědí, že ve foyer se mohou těšit na zajímavou výstavu, veganské občerstvení od Veg8Cafe a fair trade kávu od sdružení Za sebevědomé Tišnovsko.

I když téma letošního ročníku „Aktualizace systému“ odkazuje hlavně k současné informační době a problémům s přílivem a pravdivostí informací, snažili jsme se pro vás vybrat různorodé snímky, které reflektují celosvětově důležitá a aktuální témata. Film „Cizinec v ráji“ nám pomůže se vžít do pocitů migrantů a odpovědět na otázku, jak se v Evropě cítí a co očekávají. Tematicky velice blízko hlavnímu tématu festivalu má snímek „Čističi“, který ukáže, co se skrývá za oponou sociálních sítí a proč není vše, co publikujeme na sociálních sítích, také zveřejněno. Z české produkce uvedeme premiérově snímek režisérky Terezy Nvotové „Mečiar“, který je nominován na Českého lva, dále snímek Jana Geberta „Až přijde válka“ o nebezpečí paramilitárních jednotek na Slovensku, který reprezentuje Česko na Berlinale, a v neposlední řadě „Švéda v žigulíku“, který bude promítnut v Centru sociálních služeb Tišnov. Jaké jsou hranice sportu a jak vypadá příprava na olympijské hry v ruském podání, poodhalí snímek „Za hranicemi možností“. V nedělním večerním programu se v maďarském filmu „V zajetí“ vydáme po stopách novodobého otroctví a ve snímku „Poslední svého druhu“ nahlédneme do Afriky za divokými zvířaty a bohužel i pytláky.

V rámci dopoledních projekcí pro školy uvedeme dvě pásma pro děti (8–11 a 12–14 let), starším žákům ZŠ a středoškolákům pak nabízíme výběr z pěti celovečerních dokumentů. Každá projekce trvá 90 minut včetně moderované besedy, popřípadě hravých reflexí pro menší děti. Dětské snímky představují jako každoročně sice závažná témata, například dětskou práci, občanskou angažovanost nebo válečný konflikt, jsou ale podávány odlehčenou a často poetickou formou vhodnou pro děti. Nabídku všech dopoledních filmů naleznete na stránkách www.jsns.cz a hlásit se na ně školy mohou na adrese bara.palkova@jedensvettisnov.cz.

Přesný harmonogram festivalu spolu s doprovodným programem budeme postupně zveřejňovat na stránkách www.jedensvet.cz/tisnov a nejnovější aktuality můžete sledovat na Facebooku Jeden svět Tišnov.

Zveme vás na Jeden svět v Tišnově a těšíme se na společné zážitky a inspiraci.

za organizátory JS Tišnov Jan Pernica

Foto: Ilustrační foto

 

Další článek:
Předchozí článek: