Ohlédnutí za prvním pololetím školního roku na Fortice

Ohlédnutí za prvním pololetím školního roku na Fortice

Závěr každého kalendářního roku je příležitostí k bilancování toho uplynulého. I když se školní rok blíží teprve ke své polovině, přesto jsme se rozhodli zhodnotit naše aktivity. A že jich nebylo málo.

V září absolvovali studenti druhých ročníků barmanský kurz a uskutečnily se dvě exkurze Máchovým krajem a do Prahy a na Karlštejn. V říjnu vyrazili studenti za poznáním historie do polského Krakova a Osvětimi, v Brně navštívili Židovské kulturní centrum. Vybraní studenti se zúčastnili kurzu flairu vedeného Petrem Neumannem. Své znalosti a invenci předvedli v hotelu Voroněž na soutěži Brněnský soudek a Mladý sommelier.

V listopadu se studenti druhých ročníků při exkurzi do pivovaru seznámili s postupem výroby piva a studenti čtvrtých ročníků při návštěvě brněnských hotelů Courtyard by Marriot a Barcelo Palace s provozem hotelů nejvyšších tříd.

Nejbohatší na aktivity byl závěrečný měsíc roku. Během něj proběhl cukrářský kurz zaměřený na přípravu pralinek a zdobení dortů. Také v prosinci naši studenti soutěžili, a to v oboru barmanství a sommelierství na Brněnském vánočním poháru konaném v hotelu International. Soutěžilo se ale i v konverzaci v cizích jazycích, školní kolo se konalo v jazyce anglickém, německém a ruském. Jeho vítězové nás budou v březnu reprezentovat na celostátní konverzační soutěži hotelových škol v Poděbradech. V předvánočním týdnu se konaly poznávací zájezdy do Kutné Hory a Vídně a také sportovní den.

Největší prosincovou akcí byl den otevřených dveří, kde ve vánočně vyzdobené škole přivítali studenti a učitelé potenciální budoucí studenty naší školy a jejich rodiče. Ti se mohli seznámit s činností naší školy prostřednictvím prezentací o škole, exkurzích a poznávacích zájezdech po České republice i do zahraničí, zhlédnout praktické ukázky míchání nápojů a flairu. Měli možnost si zasoutěžit v poznávání turistických zajímavostí a jídel různých zemí a také zkusit jazykové kvízy. K příjemné atmosféře přispělo rovněž občerstvení připravené našimi studenty a vystoupení s koledami.

Velkou atrakcí byla ochutnávka jedlého hmyzu, kterou připravil a zajímavou přednáškou doplnil odborník na entomofagii pan Milan Václavík (reportáž ze dne otevřených dveří je možno zhlédnout na stránkách Tišnovské televize).

V souhrnu aktivit naší školy nesmíme zapomenout ani na činnost studentů a vychovatelů na Domově mládeže. Mezi ně patří tradiční akce pro děti, obsluha seniorů na mikulášském večírku pořádaném městysem Lomnice, beseda s nevidomou Katkou Kubinovou nebo vánoční besídka pro učitele.

Tolik ohlédnutí, ale nás čeká více než další polovina školního roku a během ní sommelierský kurz a poznávací zájezd do Francie. Pro studenty čtvrtých ročníků ovšem začíná období největšího úsilí, které bude završeno praktickými a teoretickými maturitními zkouškami.

Doufejme, že i druhé pololetí školního roku bude stejně úspěšné jako to první.

autor textu i fotografie: Dana Syslová

 

Další článek:
Předchozí článek: