Vřetenuška obecná – jedovatý motýl

Vřetenuška obecná – jedovatý motýl

Když se budete v horkém létě procházet po rozkvetlé louce, po nějaké chvíli narazíte zcela určitě na malého a nápadně zbarveného motýlka – vřetenušku obecnou. Jako všechny druhy vřetenušek létá v nejteplejších hodinách dne, pomalu a rozvážně z květu na květ. Často vytváří velké skupiny jedinců, kteří se drží pospolu.

Pozor, vřetenušky jsou velmi jedovatí tvorové, ale samy jsou proti mnoha jedům odolné. Všechna jejich vývojová stadia obsahují ve svých tkáních jedovatý kyanovodík, poskytující účinnou ochranu proti predátorům. V těle je uvolňován enzymatickým rozkladem kyanidových glykosidů, které housenka přijímá většinou v potravě. Při podráždění je jedovatý sekret v podobě kapének vytlačen na povrch těla, kde se z nich postupně uvolňuje kyanovodík. Po odeznění nebezpečí jsou kapénky s reaktivní látkou zataženy zpět do tělních dutinek. Dospělci i housenky vřetenušek upozorňují na svoji jedovatost velmi výrazným výstražným zbarvením.

Určování vřetenušek je obtížné, protože mají velké množství forem a poddruhů, např. v. chrastavcová, v. pětičetná, v. čičorková. Vřetenuška obecná má většinou šest velkých červených skvrn na modročerných předních křídlech. Housenky se nejčastěji pasou na bobovitých rostlinách, jako jsou štírovníky nebo různé druhy čičorek. Před zakuklením vytváří na stéblech rostlin charakteristický žlutavý a hladký kokon. Na vlhčích stanovištích se mohou první motýli objevovat už koncem května, na sušších místech o měsíc později. Vajíčka jsou kladena v hromadných snůškách po 30 až 50 na spodní stranu listů živné rostliny, příležitostně i na květy. Dorostlé housenky se mohou vyskytovat již koncem dubna až do poloviny července.

 

Bohumil Kabeš

Vřetenušky mají výrazné výstražné zbarvení. Foto: Bohumil Kabeš

Další článek:
Předchozí článek: