Velký koloběh přírody aneb Den Země v Tišnově

Velký koloběh přírody aneb Den Země v Tišnově

V pátek 21. dubna a sobotu 22. dubna proběhla velká akce při příležitosti Dne Země pod názvem Velký koloběh přírody. Rád bych se s odstupem času za touto akcí ohlédl.

Zkusíme to po česku – takže za prvé, co se nepovedlo: Ač to na fotkách nevypadá, sobotní počasí nás potrápilo. Udržet všechny věci na stáncích, které připravila Studánka, MAS Brána Vysočiny, spolek Za sebevědomé Tišnovsko a pan Drhlík za město Tišnov, vyžadovalo mít nejméně osm končetin jako pavouk.

Nejvíce přitahovala návštěvníky plastová kráva. Plenky se ve větru a občasné přeháňce samy praly, voda v nádobách z různých zdrojů se shůry sama doplňovala a vítr přifoukával stále nové odpadky na recyklotvoření. I první ročník závodu koloběžek byl jenom pro otrlé. V dešti a větru se nakonec sešlo devět závodníků s nejvíce obsazenou dětskou kategorií. Příště snad bude lepší počasí a „trhne si nás nohou“ víc. Velký dík patří Radioklubu Tišnov, který nám poskytl skvělé zajištění na kontrolách.

No můžeme se věnovat i tomu, co se povedlo: Počasí v pátek bylo super. To, myslím, ocenily všechny školní týmy, ať už se účastnily ekologicky orientované soutěže „Popletená kniha o vodě“, „Příběhu kapky vody“, guerilla gardeningu nebo velkého sběru odpadků v Tišnově a okolí. Zde se vyplatí ocenit i jedinečnou možnost prohlédnout si s výkladem areál sběrného dvora, a to jak v pátek pro žáky škol, tak v sobotu pro veřejnost. Třešničkou na dortu pak byl páteční happening v Inspiru na téma „Jídlo a svět“ doplněný o ekologické divadlo.

Myslím, že jedinečnost celé akce podtrhuje množství organizací, které se na ní podílelo – díky (ZŠ 28. října, ZŠ Smíškova, ZŠ ZaHRAda, Gymnázium Tišnov, SVČ Inspiro, spolek Za sebevědomé Tišnovsko, MAS Brána Vysočiny, RC Studánka, Radioklub Tišnov a město Tišnov). Myslím, že toho, že dovedeme dělat věci společně, bychom si měli vážit. Otevírá nám to dveře k dalším podnikům do budoucna. Den Země bude zase za rok, tentokrát v pondělí… Ale pořád 22. dubna.

Akce proběhla za podpory města Tišnova.

 

Milan Růžička, iniciátor akce, ředitel ZŠ ZaHRAda

Foto: Zuzana Kurdiovská

Další článek:
Předchozí článek: