Bluesový profesor tentokrát v Tišnově

Bluesový profesor tentokrát v Tišnově

Přesně před rokem jsem na stránkách Tišnovských novin zval čtenáře do Kuřimi na vystoupení amerického bluesového kytaristy a zpěváka Davida Evanse. Dnes mohu toto pozvání v podstatě zopakovat – s tím rozdílem, že „bluesový profesor“ Evans tentokrát bude koncertovat přímo u nás v Tišnově, a to ve čtvrtek 11. května od 19.30 hodin ve velkém sále Městského kulturního střediska na Mlýnské ulici.

Zopakujme si tedy, že letos 73letý hudebník se narodil v Bostonu, dospíval ovšem v Dallasu a zde poprvé zaslechl i ledacos z místní bluesové scény. Sám začal hrát s pozdějším členem skupiny Canned Heat Al Wilsonem, především však konal mnohé „pracovní“ cesty za výzkumem venkovského blues. Jeho výsledná práce „Big Road Blues – Tradice a tvořivost v lidovém blues“ je dodnes považována za nejhlubší a nejvšestrannější analýzu tohoto hudebního stylu.

Vlastní alba začal vydávat až v tomto tisíciletí, souběžně s tím také koncertoval v Americe i v Evropě; nejprve se společností znamenitých veteránů z Memphisu a okolí, později sám. Takto se objevil několikrát i v České republice, kde absolvoval i tak prestižní akce, jakými jsou Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, Valašský špalíček ve Valašském Meziříčí nebo Open Air Music Festival v Trutnově.

Loňského kuřimského koncertu jsem měl příležitost se jako divák zúčastnit – šlo o velmi neokázalou a skromnou produkci pro muzikanty fajnšmekry. David Evans se na pódiu objevil v koženém saku a nezbytném klobouku, který na malý okamžik smekal jen ve chvílích, kdy si kolem krku upevňoval držák na kazoo. Ve většině skladeb si vystačil úplně sám, v části repertoáru jej doprovázel na mandolínu Jan Sobotka. Představil řadu starých bluesových skladeb, z těch nejznámějších standardů zazněly například See See Rider či Match Box Blues, ale vše bylo podáno v původních verzích bez pozdějších efektů, které do tohoto žánru vneslo elektrifikované blues. Zejména v druhé polovině večera zaujal způsobem hry na kytaru, kdy předvedl, že i dvanáctku lze zahrát jinak, než bývá všeobecně zvykem, a že se z takto podaných písniček přesto nevytrácí pravá bluesová atmosféra.

Vystoupení Davida Evanse je bezesporu příjemným kulturním zážitkem a navíc v sobě nenápadně ukrývá potenciál něčeho, čemu jsme dříve říkávali „výchovný“ nebo v tomto případě spíše vzdělávací koncert. Uvede Vás do příjemné nálady kvalitní hudbou a také se ledacos dozvíte o kořenech pravého amerického blues.

 

Václav Seyfert, redaktor TN

 

Další článek:
Předchozí článek: