Z oslavy Mezinárodního dne seniorů

Z oslavy Mezinárodního dne seniorů

V letošním roce proběhla v Centru sociálních služeb Tišnov již sedmá oslava Mezinárodního dne seniorů. V předchozích ročnících se obvykle v pestrém programu střídali profesionální umělci, žáci ZUŠ i mateřských škol, sportovci, pěvci, tanečníci. Letos jsme se rozhodli celou akci pojmout zcela jinak, a to pod heslem Senioři seniorům. První podněty přišly od těch, kteří se účastní pravidelných aktivit v CSS. Další talenty z řad seniorů jsme hledali celý červenec – mohl se přihlásit každý, kdo umí zpívat, tančit nebo hrát na hudební nástroj a má dost odvahy své umění předvést. Potom nastalo náročné období nácviku, které by nebylo úspěšné bez vedení a trpělivosti pracovnice CSS Markéty Prokopové, ale ani bez aktivity a nadšení zúčastněných seniorů. A že nácvik úspěšný byl, se přesvědčila téměř stovka diváků 6. října v přeplněné jídelně DPS Králova. Nejdříve se na módní přehlídce předvedli manekýnky a manekýni ve společenských či vycházkových modelech. Ty potom dámy doplnily klobouky zapůjčenými od paní Šárky Kučerové, majitelky zámku v Nových Hradech u Litomyšle. Po přehlídce si vystupující chvíli oddechli při písničkách Karla Hašlera v podání pana Karla Šedivého, který byl jediným přizvaným umělcem. Také on však dosáhl seniorského věku, takže naplňoval heslo celé akce.
Po tomto vystoupení byly vyhlášeny výsledky ankety o nejkrásnější květinovou výzdobu DPS. Celkem šestnáct vyhodnocených seniorů dostalo dárek nejen od Centra sociálních služeb, ale také od města Tišnova, a to přímo z rukou starosty Jiřího Dospíšila a místostarosty Václava Šikuly. Oceněni byli i čtyři nejlepší: největší počet hlasů za svůj nazdobený balkon získala Naděžda Kšicová a za krásné balkony byly odměněny také Ludmila Cvrkalová a Emilie Špačková. Cenu obdržel i Jiří Humlíček za péči o květiny v chodbě prvního poschodí v objektu A.
Další program byl dílem pouze tišnovských seniorů, ať již bydlících v domě s pečovatelskou službou, nebo docházejících sem na pravidelné aktivity. František Kratochvíl zahrál na klavír, Jiří Koudelka a Jan Rašovský (r. 1921) pak na harmoniku. Mezi vystoupeními zazněla také báseň od pana Josefa Veverky (ročník 1924) popisující život seniorů v DPS K Čimperku.
Svůj smysl pro ladný pohyb, ale také pro humor projevilo deset dam v tanečku na motivy filmu Slunce, seno, jahody, při němž je doprovázel na klavír opět pan Kratochvíl. Zlatým hřebem bylo vystoupení pěveckého sboru, proložené vyprávěním vtipů v podání Jana Poppa a Ludmily Cvrkalové.
Na závěr celého programu si mohli všichni přítomní zatančit při seniorské diskotéce. Tu připravil Ing. Václav Seyfert z písní dosud žijících umělců v seniorském věku.
Podle reakcí publika a pozdějších ohlasů si troufám říci, že akce byla velmi úspěšná. Za to patří dík zejména devatenácti odvážným seniorům, kteří na oslavě vystoupili, jejich průměrný věk přitom dosáhl sedmdesáti osmi let. Doufáme, že budou ve své činnosti pokračovat i nadále. Poděkování si jistě zaslouží Markéta Prokopová za přípravu programu. Akce by se neobešla ani bez přispění dalších pracovnic CSS Tišnov, které pomáhaly s jejím zajištěním nad rámec svých pracovních povinností.

Zakončím veršem z básně pana Veverky: „Mnoho mladých lidí se diví, že se důchodci v penzionu probudili živí.“ Domnívám se, že by se mnozí mladí lidé divili i tomu, jak se ti „staří“ umí skvěle sami pobavit. Můžete se přijít přesvědčit na některou z akcí CSS nebo alespoň zhlédnout fotografie z oslavy dne seniorů na https://www.zonerama.com/CSSTisnov/Album/2266137.

Jana Wildová, ředitelka Centra sociálních služeb Tišnov
Foto: Michal Beneš

Další článek:
Předchozí článek: