Mistrovství České republiky v družstvech dorostu

Mistrovství České republiky v družstvech dorostu

V předposledním zářijovém týdnu čekal náš klub vrchol letošní sezóny – mistrovství ČR. Ligové družstvo dorostu nejprve zavítalo v úterý 20. září na vyzývací finále do Prostějova „poprat se“ o titul přeborníka JmTS. I přes nepříznivý výsledek 1:8 Tišnováci bojovali a zanechali dobrý dojem. Prostějovský tým, pod vedením bývalého daviscupového reprezentanta Jiřího Nováka, jel na MČR obhajovat loňské prvenství.

MČR družstev dorostu začalo na dvorcích pražské Sparty ve čtvrtek 22. září. Tišnováci si do prvního kola vylosovali nasazené TK Neridé, které vyhrálo s přehledem oblastní soutěž ve Středočeském tenisovém svazu, stejně jako Tišnov vyhrál oblastní soutěž v Jihomoravském tenisovém svazu. Utkání bylo od začátku velice vyrovnané. Dominik Křipský na postu jedničky družstva měl v prvním setu setbol, ale bohužel set ztratil v tiebreaku 6/7 a druhý set taktéž poměrem 3/6. Bratr Dominika Filip doslova vydřel utkání v třísetové bitvě 4/6, 6/4, 6/4. Liba Čermáková nestačila na 24. hráčku v republice a podlehla jí po setech 1/6, 1/6. Naše jediná hostující hráčka Denisa Huňková vyhrála první set 7/6 a ve druhém vedla už 3/0. Soupeřka však zpřesnila hru a Denisa podlehla ve druhém setu 4/6 a ve třetím neuhrála ani gem. Tomáš Stříteský vyhrál první set 6/2 a ve druhém vedl 4/3 a měl výhodu. Ani toto vedení se však nepodařilo udržet a Tomáš prohrál 4/6 a třetí set 2/6. V poslední dvouhře se Kryštof Vítek ve vyrovnaném prvním setu probojoval v tiebreaku také k setbolu. Štěstí však tento den přálo více soupeřům a po setech 6/7 a 2/6 si došli pro důležitý pátý bod. Následné čtyřhry se nehrály, protože vítězné TK Neridé čekaly další tři dny plné utkání. Pro tišnovské družstvo bohužel porážkou účinkování na mistrovství skončilo v prvním kole a zařadilo se na 9. až 12. místo. Papírový výsledek 1:5 však neodpovídal velice vyrovnanému průběhu utkání.
I přesto byl pro Tišnov obrovský úspěch zahrát si na takto významné akci mezi těmi nejlepšími týmy z republiky jako: LTC Pardubice, TK Slavia Plzeň, LTC Tábor 1903, TK Slavia Orlová, TK Neridé, TK Agrofert Prostějov, TK Olymp Praha, Severočeská tenisová o. s., I. ČLTK Praha, TK PRECHEZA Přerov o. s., TK Sparta Praha (konečný vítěz MČR 2016). Stačí se podívat na jakýkoli výše uvedený tým a je zřejmé, že všechny mají daleko jiné možnosti tréninkové přípravy než Tišnovští, kteří hrají na čtyřech venkovních a dvou halových dvorcích. Navíc s výjimkou Denisy Huňkové se všichni hráči od malička připravují na Ostrovci. Díky spolupráci s městem Tišnov a Jihomoravským krajem se však tenisovému klubu daří vytvářet pro mládežnické hráče co nejlepší podmínky.
Za reprezentaci klubu a města Tišnova patří poděkování těmto hráčům: Dominik Křipský, Filip Křipský, Tomáš Stříteský, Kryštof Vítek, Libuše Čermáková, Denisa Huňková a Kamila Prudká, pod vedením trenérů Zdeňka Kunického a Martiny Seyfertové.

Zdeněk Kunický
Foto: Družstvo dorostu v areálu pražské Sparty. Autor: Martin Klouda

Další článek:
Předchozí článek: