TyJáTr FEST – ty, já a trochu festivalu

TyJáTr FEST – ty, já a trochu festivalu

Během krásného letního víkendu na začátku školního roku se ve dnech 2. až 4. září v regionu Tišnovsko konal první ročník putovního kulturního festivalu amatérských ochotnických souborů, pěveckých sborů, tanečních skupin a hudebních těles TyJáTr FEST. Putovního proto, protože tento festival by se měl přesouvat po celém regionu Tišnovska. Záštitu nad ním převzal dobrovolný svazek obcí Tišnovsko a startovací ročník se konal 2. září v Předklášteří v parku, 3. září v lesním amfiteátru a na hřišti v Horce v Železném a zakončen byl 4. září v letním kině v Tišnově.
Návštěvníci festivalu měli možnost po tři dny zhlédnout různorodá představení, od tanečního vystoupení nejmenších dětí, dospělých žen či mladých nadějných baletek ze ZUŠ Tišnov přes divadelní a šermířské představení pěti ochotnických souborů z regionu až po nádherné pěvecké koncerty sborů a kapel. Celým víkendem provázeli coby moderátoři zejména herci z Karasova divadla v Tišnově a zvládli to na jedničku. Každý si našel to, co ho zajímalo, a někteří věrní diváci doprovázeli festival po celou dobu. Nutno říct, že návštěvnost akce byla poměrně vysoká – díky vám, bez vás by to nemělo smysl, byť bylo v průběhu víkendu opravdu horko, možná i proto, že po celou dobu bylo zajištěno výborné občerstvení pro návštěvníky i účinkující, za což velmi děkujeme.
Musíme poděkovat všem, kteří se podíleli sponzorsky na konání festivalu, protože bez jejich pomoci by nebylo možné finančně akci uskutečnit. Děkujeme za materiální dary ve formě občerstvení a za dary pro účinkující soubory firmám: Steinhauser Tišnov, Karlova pekárna Tišnov, Slavkovský pivovar, Vitar Železné, Cukrárna Cherry Předklášteří, Zahradnictví Litava, květinářství Předklášteří, květinářství Levandule Lomnice a Pivovar Květnice. Dále děkujeme všem, kteří poskytli finanční pomoc: Eurovia, PROVOD, s. r. o., Martech Brno, Fincentrum Tišnov, EMKOR TECHNOLOGY, KTS Ekologie s. r. o., Baumat s. r. o., Autobusová doprava Hliněnský, HAKO CZ, spol. s r. o., COUNTRY BAR Kuřim, Gastro Frozen Železné, JOHNNY SERVIS Kuřim, KVASAR Sentice, Inspiro Tišnov a REAKCE Kuřim. Poděkovat musíme také svazkům a obcím, které finančně festival podpořily: Běleč, Dolní Loučky, Doubravník, Hradčany, Lomnice, Nedvědice, Předklášteří, Rohozec, Šerkovice, Štěpánovice, Tišnov, Újezd u Tišnova a Železné, mikroregion Porta a DSO Tišnovsko. Velké díky patří také Jihomoravskému kraji za přidělenou dotaci.
Odkazy na fotodokumentaci z celého festivalu naleznete na facebookových stránkách https://www.facebook.com/tyjatrfest1/ a děkujeme za ni především paní Radmile Pavlíčkové a panu Ing. Miroslavu Pálkovi. Zmínku o akci naleznete také ve zpravodajství Tišnovské televize.
Komu ale musíme vyjádřit obdiv a poděkovat ze všeho nejvíc, to jsou všichni účinkující. Jejich výkony byly srovnatelné s výkony profesionálů a jejich nasazení bylo obrovské. Těšilo nás a doufáme, že se potkáme i během příštího ročníku: Stream Dance Dolní Loučky, SHS Victorius Hradčany, Nedvědický pěvecký sbor Petry Cvrkalové CVRČCI, P.A.T.R.O.N. Nedvědice, Karasovo divadlo Tišnov, Ha-kapela, LSDa Lomnice Barbory Pavlišové, LOTA Lomnice, KVJ Tišnov – Irská sekce, Ochotnický spolek Slovani Čebín, Taneční soubor Markéty Chlubné při ZUŠ Tišnov, STARá BANDa, Komornému súboru žiakov pri ZUŠ J. F. Kvetoňa v Seredi pod vedením paní Mudrochové, Klapela Štěpánovice a žáci a učitelé ZŠ Doubravník, Ochotnický spolek Maršov, taneční soubor Fe-MINA Železné a PRKNO Veverská Bítýška. Díky patří také pánům zvukařům SOUND MěKS, bez nichž by to jednoduše nešlo.
Těší nás, že zájem o festival byl takový, jaký byl. Přeci jen se jednalo o první zkušební ročník a ukázalo se, že má budoucnost. My se odteď budeme těšit na ročník další. Kde se bude konat, je ještě otázkou. Kdo zdvihne hozenou rukavici Předklášteřím, Tišnovem a Železným? Máme jasno v tom, že by se mělo stát tradicí jeho konání v přírodních prostorách a těch je v našem regionu opravdu spoustu. Uvidíme, která z obcí DSO Tišnovsko najde odvahu, neboť jeho organizace není lehká. A také se už teď těšíme na nové i staronové účastníky. Takže kdo má co předvést a rád by se 2. ročníku TyJáTr FESTu zúčastnil, už teď může kontaktovat kancelář DSO Tišnovsko na e-mailové adrese info@dsotisnovsko.cz. Podrobnější informace budou také zavčas uveřejněny na webových stránkách http://www.dsotisnovsko.cz/. Děkujeme.

Kamila Marek Ševčíková
Foto: Miroslav Pálka



Další článek:
Předchozí článek: