Plody podzimu a zdroj vitamínů

Plody podzimu a zdroj vitamínů

Pomalu dozrávají všechny plody, počasí se ochlazuje a začíná podzim. Jeřáb je krásný strom a jeho plody jeřabiny jsou dnes málo využity. Jak vypadají a chutnají? Rostou bez povšimnutí všude kolem nás a krmí se jimi nanejvýš ptactvo. Jeřabiny jsou přitom vynikající a zdravou pochoutkou. Je to tedy ptačí strom a dorůstá do výšky až dvanácti metrů, jeho kůra je hladká a světle šedá. Kvete v květnu až červnu bílým květenstvím. Barva malviček je od světle oranžové až po šarlatově červenou. Jeřáb roste i sto let. Narazíme na něj na okrajích cest, polí, na lukách, rumištích, úvozech, ve městech, u vody a třeba i u školy.
Jeřabiny máme jedlé a nejedlé. Jak je od sebe rozeznáme? Úplně jednoduše. Jedlá jeřabina má lístek zubatý po okraji jen do poloviny a zbytek lístku je celokrajný. Chuť mají sladkokyselou. U nejedlé jeřabiny je okraj lístku zubatý celý. Když ji ochutnáme, tak zjistíme, že je hořká a trpká.
Plody se sbírají v říjnu. Jsou zdrojem vitamínu C, A, kyseliny jablečné, jódu, železa, vápníku, karotenu, cukru, organické kyseliny. Obsahují pektinové látky a rutin. Díky velkému obsahu vitamínů posilují náš imunitní systém. Jeřabiny pomáhají při poruchách štítné žlázy a krevního tlaku. Jsou vhodné při léčbě střevních a revmatických problémů, při menstruačních a klimakterických potížích, snižují hladinu cholesterolu v krvi a hodí se zejména pro diabetiky. Dále zmírňují bolesti kloubů, problémy při revmatických chorobách, dně, dušnosti a zánětu průdušek. Plody a listy jeřabiny podporují léčbu močového a trávicího ústrojí.
V kuchyni mají plody jeřabin široké uplatnění. Přidávají se do kompotu s jablky a hruškami. Díky nim mají zavařeniny jedinečnou chuť a barvu. Jeřabiny můžeme také sušit a následně přidat jako hrozinky do pečiva nebo jogurtů. Stačí je povařit asi dvacet minut ve vodě, přecedit a rozprostřít na plech na pečicí papír a posypat cukrem, ale ne příliš. Jeřabiny by se měly pouze prosladit. Necháme je takto přes noc odležet. Následující den je sušíme v sušičce na ovoce nebo v troubě. Jeřabiny jsou zdravé zejména v přírodním stavu.
V dětství určitě každý navlékal barevné korálky z jeřabin. K podzimu patří nejen plody, houby, ale také vlhko, mlhy, hnilobná vůně tlejícího listí na zemi a pestrá paleta barev listů, které zůstaly na stromě i na zemi.

Josef Permedla
Foto: Josef Permedla



Další článek:
Předchozí článek: