Derby v Kuřimi a loučení s I. A třídou

Derby v Kuřimi a loučení s I. A třídou

Před začátkem fotbalové I. A třídy mužů ročníku 2015/16 se očekávalo, že postupujícím do KP bude ten úspěšnější z dvojice Kuřim vs. Tišnov. Předposlední vzájemný zápas v soutěži v sobotu 11. června v Kuřimi ale tuto nabídku vůbec neposkytl. Už několik kol před závěrem ročníku byl bodově nedostižný AFK Tišnov v čele tabulky s jistotou postupu. Domácí museli bitvu o návrat do KP odložit do příštího soutěžního ročníku. I tak ale pěkná návštěva, příjemné počasí, bohaté občerstvení a nádherný sportovní komplex místního FC vytvořily neopakovatelnou kulisu sousedního derby. Samotný zápas přinesl malé drama. Ve 13. minutě skóroval za hosty Sodomka Tomáš, přišla 23. minuta a vyrovnání zařídil Ayebeng Samuel Asare. Brankou do šatny ve 45. minutě se domácí zásluhou Losenického Robina ujali vedení 2:1. Po přestávce ještě Hanus Jakub navýšil vedení FC Kuřim na 3:1. Vše se zdálo tímto rozhodnuto, ale přišla 80. minuta a děly se věci neuvěřitelné. Čoupek Petr snížil vedení domácího celku na 3:2, následovala 89. minuta a z penalty vyrovnal Hansl Ladislav. Korunu všemu potom, v neprospěch domácích, nasadil o minutu později hlavičkou do protějšího rohu branky Marvan Tomáš.
Pocity křivdy a maximální spokojenosti se během zápasu střídaly na obou stranách fotbalového tábora. Právě těch závěrečných jedenáct minut mělo pro domácí šokující sdělení. Na světelném informačním panelu se ta zlověstná čtyřka sdělující branky v síti domácích už ani neobjevila. Bojovnému utkání proto nechyběly zdravé emoce a vzájemná rivalita mezi fanoušky a hráči. Nebylo se čemu divit, vzpomínky na poslední vzájemný duel o mistrovské body se vrací zpět až do ročníku 2006/07. Pro FC Kuřim to byl tenkrát po dvouletém působení v I. A třídě návrat zpět mezi elitní celky KP. Pro Tišnov, také po dvouletém působení ve stejné skupině I. A třídy s FC Kuřim, ale cesta opačná, do fotbalového pekla v I. B třídě. Tam sdílel Tišnov vše dobré i zlé až do vítězství v ročníku 2014/15. Nelze opomenout, že došlo ke změnám ve vedení klubu, na trenérském postu a v hráčském kádru. Bez sponzorů ale tyto radikální změny nebyly možné. Díky tomu se podařila po dvou letech odvážná cesta z I. B třídy až do krajského přeboru.
Je tu konec ročníku 2015/16 a v tom dalším nás čeká nová sestava soupeřů, tentokráte z celého Jihomoravského kraje. Bosonohy, Moravská Slavia, Ivančice, Novosedly a Moravský Krumlov jsme uvítali u nás už v době našeho krátkého působení v I. A třídě v letech 2005 až 2007. Nově se na Ostrovci objeví v bojích o mistrovské body Bohunice, Boskovice, Bučovice, Bystrc, Lanžhot, Mutěnice, Ráječko, Rousínov, Sparta Brno a Vojkovice. Fotbalový kolotoč nového ročníku 2016/17 všech soutěží JmKFS rozjel losovací aktiv 28. června. Kdy, kde a s kým se AFK Tišnov utká, bude zcela jistě zajímat širokou fotbalovou veřejnost tišnovského regionu. Jedno je už ale v případě mužů a dorostu našeho oddílu jisté. Na zelený pažit doma či venku naběhnou druhý víkend měsíce srpna (13., nebo 14. 8.). Bližší informace pak sdělí i nástěnky AFK Tišnov a další informační prostředky. K tomu všemu se připojuje i TJFTF s přáním, aby se všem celkům AFK Tišnov dařilo v novém ročníku naplnit jejich smělé cíle, a dále se stále se opakující tužbou nejen fanoušků, aby Ostrovec do dvou let změnil svou tvář!

Jaromír Pacek
Foto ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: