Výstava obrazů Juraje Dovičína Akvarely

Výstava obrazů Juraje Dovičína Akvarely

Od 3. května můžete v Domově sv. Alžběty navštívit výstavu obrazů Juraje Dovičína Akvarely, která je prodejní a bude přístupná do 30. června denně od 9.00 do 17.00 hodin.
Juraj Dovičín, výtvarník a restaurátor, se narodil v roce 1955 v Martině na středním Slovensku, kde absolvoval LŠU a studia u akademického malíře Ivana Štubni. Po maturitě studoval na VŠE v Praze. Současně se vzdělával na pražské AVU u prof. Raymunda Ondráčka v restaurování závěsných obrazů a rovněž u akademického malíře Josefa Jíry v malbě. Právě u nich se naučil techniky starých mistrů, které používá při své práci dodnes, nejen jako restaurátor, ale i jako malíř.
Od mládí maluje akty a krajinu. Věnuje se také výtvarně náročným tématům o podstatě světa a poslání člověka v něm. Rád maluje vodní hladiny. Postupně opustil grafické techniky, zejména lept a suchou jehlu, a nyní pracuje výhradně s olejem a akvarelem. Krajinu zobrazuje v tmavších barvách v oleji, nejraději když se teprve probouzí – rozsáhlý cyklus Vysočina, Mlhy, Ráno na Svratce, U křížku, Samota aj. Jeho akty provokují svou barevností – Zlatá hříva, Vlasy, Dotyky. Duchovní svět člověka ztvárnil v dílech Kajícnice, Houslistka, Objetí, Ráchel. Své životní postoje vyjádřil v obrazech s náměty vesmíru – Zrození kamene, Kámen mudrců. Akvarel používá pro vystižení nálad v přírodě – cyklus akvarelů Sbírka motýlů a Vlčí máky. Vystavovat začal v roce 1976 (Praha, Martin), dlouho se pohyboval v undergroundovém prostředí slovenských i českých výtvarníků (1977–88). Nyní jsou jeho obrazy k vidění v domovské Libušině galerii v Malhostovicích, kterou založil a společně vede s malířkou a galeristkou Libuší Vyskočilovou.
Autor žije a pracuje v Lomničce, profesionálně se také věnuje restaurování závěsných obrazů a slohových rámů, které opravuje podle starých postupů. Řídí rámovací studio galerie a navrhuje bytové i profesionální interiéry pro náročné klienty. V budoucnu se chystá vytvářet sochy ze dřeva.
Juro Dovičín sám sebe vnímá nejen jako malíře, restaurátora, ale také jako muzikanta, tuláka a snílka. To vše se zajisté promítá do jeho tvorby. Neváhejte a přijďte se o tom přesvědčit.

Jitka Pařízková

Hlavním sponzorem webové verze zpravodaje pro Květen 2016:prostor pro inzerci

Další článek:
Předchozí článek: