Ptáci na krmítku

Ptáci na krmítku

Nastala zima, a tak ti z nás, kteří mají možnost a hlavně chtějí ptákům pomoci přežít dlouhé období zimy, vyvěšují u svého domu, na zahradě nebo v sadu ptačí krmítka. Do nich opeřencům sypeme nejčastěji semena slunečnice, drcené ořechy, proso a další vhodná semena.

Je zajímavé sledovat, jak ptáci na krmítku o potravu soupeří. V tomto počínání vyniká zvonek zelený, který když se v krmítku usadí, odhání všechny ptáky, kteří se opováží na krmítko přiletět, ale hašteří se i mezi sebou navzájem. Samečka poznáte snadno podle nažloutlé hrudi a výrazného žlutého pásku na křídlech. Samička je barevně méně výrazná. V únoru, zvláště za slunných dnů, patří zvonci k prvním ptačím zpěváčkům. Ozývají se zvonečkovitým zpěvem, velmi často i za letu.

Nejčastějšími návštěvníky na krmítku jsou však sýkory – sýkora koňadra a menší sýkora modřinka. Na rozdíl od ostatních ptáků, kteří přiletí do krmítka a tam hodují, vezmou sýkory do zobáčku vždy jen jedno semínko, poodletí na blízký strom nebo keř a tam si na něm pochutnávají. Poté přilétají zpět pro další semínko. Na krmítku se při louskání slunečnicových semen hašteří několik zvonků, vrabců, případně čížků. Najednou jako když střelí, ptáci se rozlétnou na okolní stromy a do uvolněného krmítka vlétne poměrně zavalitý pták velikosti kosa s nápadně vyvinutým zobákem. Pozorně se rozhlédne na všechny strany a pustí se do semen. Je to pěnkavovitý pták – dlask tlustozobý. Je pěkně vybarvený a za letu jsou vidět dva nápadné bílé pruhy na křídlech.

Kromě zmíněných druhů nesmí na krmítku chybět také čížci lesní, barevní stehlíci obecní, vrabci domácí nebo vrabci polní. Vrabci polní přilétají k lidským obydlím pouze v zimě. Hnízdí na celém území naší republiky, nejčastěji v nižších nadmořských výškách, v remízcích u polí, kde se pěstují obilniny. Své „vrabčí hnízdo“ si staví nejčastěji ve stromových dutinách a polodutinách, případně ve vyvěšených ptačích budkách. Párek vrabců polních používá často celý život jednu hnízdní dutinu nebo budku. Jsou i ptáci, kteří se pohybují pod krmítkem. Zmíním alespoň dva zástupce drozdovitých ptáků – kosa černého a drozda kvíčalu. Vedle semen, která ptákům nasypeme do zákoutí u krmítka, konzumují rádi i nakrájená jablka nebo ovesné vločky.

Několikrát jsem letos zahlédl na krmítku i červenku obecnou, v tomto zimním období poměrně vzácného hosta, a několik dní navštěvovala krmítko také sýkora parukářka, zajímavá svojí výraznou chocholkou na hlavě.

Bohumil Kabeš

Další článek:
Předchozí článek: