Náš výlet na Květnici

Náš výlet na Květnici

V pondělí 21. září 2015 jsme vyrazili na přírodovědnou vycházku na Květnici. Ta je přírodní památkou. To znamená, že má nejnižší stupeň ochrany. Když jsme přišli na Květnici, rozdělili jsme se do pěti skupinek. Paní učitelka nám rozdala krabičkovou lupu, atlasy živočichů a rostlin a pracovní listy. Také nám vysvětlila, že pokud vstupujeme na chráněné území, vidíme na stromech dva červené pruhy. Když chráněné území opouštíme, je viditelný jen jeden pruh. Pak jsme pokračovali dál, až jsme došli na jižní svah. Tam nám paní učitelka ukázala dřín jarní.

Chráněný druh stromu, který kvete žlutě. Jeho plody připomínají třešně. Také jsme se mohli podívat na borovici černou a dub pýřitý neboli šípák. Tady nám paní učitelka začala vyprávět o stepníku moravském. Je to jedovatý pavouk, který žije na Květnici. Sameček a samička se od sebe liší zbarvením. Z jižního svahu byl krásný výhled na Tišnov zalitý sluníčkem, plný pohody. Když najednou se v trávě něco mihlo. Bylo to saranče, hned jsme ho chytili do krabičkové lupy. Saranče mělo pruhované nohy a oranžově zbarvená křídla. Viděli jsme hodně pavouků a také ploštici, poté jsme stoupali nahoru.

Touhle cestou jsme přišli až na Velkou skálu, která se nachází v nadmořské výšce 446 m n. m. Tam jsme teprve začali zkoumat živočichy. Paní učitelka rozdala určovací klíče. Hned jsme se pustili do pojmenování svých živočichů a pak jsme hledali další. Také jsme se postupně podívali na vyhlídku. Byl odtamtud krásný pohled na obec Předklášteří. Cestou zpátky jsme našli křižáka obecného. Byl schovaný pod listem. Mysleli jsme si, že je to úlovek dne, ale pak přišlo ještě větší překvapení – kudlanka nábožná. Všechny pozorované živočichy jsme na závěr zase vypustili do přírody. Bylo to úžasné! Ale museli jsme už opravdu spěchat do školy, abychom stihli oběd.

Byl to krásný výlet!

Karolína Pešková, Adéla Drábková, Alena Štveráčková, Nikola Kopečná a Marco Zavala – žáci 5. C

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: