Jeskynní muž v Tišnově

Jeskynní muž v Tišnově

Psal se 18. červenec 1996 a Rudolph Gulliani, starosta New York City, vyhlásil toto datum jako „Den jeskynního muže“ a přejmenoval 44. Západní ulici na ulici „Jeskynního muže“ (Caveman Way). A to vše na počest jedné z nejslavnějších one-man show Caveman. V kontextu naší země se s takovým jevem můžeme setkat v zásadě pouze v případě slavného Čecha Járy Cimrmana.

„Obhajoba jeskynního muže“ byla poprvé uvedena na Broadwayi v divadle Helen Hayes 26. března 1995. O rok později překonala 400 uvedení a zapsala se do historie Broadwaye jako nejdéle uváděné představení jednoho herce. Autorem hry je muž z Kalifornie Rob Becker, který začal hrát v divadle v roce 1981. Svého Cavemana psal tři roky v době, kdy studoval antropologii, prehistorii, psychologii, sociologii a mytologii a uvedl jej poprvé v roce 1991. Jen v USA představení vidělo přes 2 miliony diváků. Než se hra dostala na Broadway, tak procestovala křížem krážem Spojené státy, od San Francisca přes Dallas, Philadelphii, Chicago až po Washington DC.

Proč si získal Caveman takovou popularitu? Odpověď je prostá. Jedná se o základní téma lidského života, o humorné, a přitom velmi inteligentní rozjímání nad tím, jaké jsou rozdíly mezi mužem a ženou a jak z těchto rozdílů vznikají nedorozumění. Že to všichni známe? Ano, známe, vypointované situace, které na scéně vidíme, dokonale rezonují s naší životní zkušeností, prostě se v nich poznáváme.

Cavemana si zamilovali diváci po celém světě od Londýna, po Jihoafrickou republiku. České adaptace se režijně ujal Patrik Hartl, scenárista a autor mnoha vtipných knih. V inscenaci alternují Jan Holík a Jakub Slach. Po uvedení v Čechách se představení setkalo se stejným úspěchem jako ve světě. A není se co divit. Z tohoto představení vás bude bolet bránice od smíchu. Ale tato bolest je nepochybně snesitelná.

Pavel Hanák

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: