Do Tišnova zavíta jí Beatles

Do Tišnova zavíta jí Beatles

Jedním z témat nového semestru Univerzity volného času (UVČ), kterou pořádá počínaje 2. říjnem Městská knihovna Tišnov, bude i podrobné představení všech základních gramofonových alb nejslavnější hudební skupiny všech dob. V cyklu nazvaném The Beatles – příběh klasiků rockové hudby bude lektor kurzu, brněnský hudební publicista a historik Petr Gratias, mapovat vývoj nahrávek liverpoolské legendy od prvního alba Please Please Me z roku 1963 až po poslední Let It Be (1970). Bonusem pak bude ještě průřez písněmi, které skupině vycházely na singlech – s nimi se setkáme nejprve ve 4. a potom v závěrečné 8. části.

Celý seriál je rozvržen do osmi zhruba dvouhodinových dílů, během nichž bude nejen znít hudba, ale prezentace bude vždy doplněna i fotodokumentací, případně dostupnými videoklipy. Přednášky se budou konat vždy ve středu od 17 hodin, závěr je naplánován na 29. ledna 2020.

„Protože v pouhých osmi dílech není prakticky možné prezentovat historii Beatles v plné šíři, zvolil jsem variantu představení jejich studiových nahrávek na gramodesky,“ říká Petr Gratias, který není mezi přednášejícími v rámci tišnovské UVČ nováčkem. Již v období 2013–14 v knihovně s úspěchem uvedl seriál Kapitoly z historie československé rockové hudby.

Účast na přednáškách sice byla podmíněna závaznou přihláškou, ale nebude-li kapacita naplněna, jistě Vám knihovna nebude bránit nahlásit se dodatečně, případně za snížený poplatek navštívit jen některé díly celého cyklu. Fanoušci moderní hudby by si příležitost neměli
nechat ujít.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: