Zahajují letní výstavní sezonu

Zahajují letní výstavní sezonu

Klub přátel výtvarného umění (KPVU) v Tišnově ve spolupráci s obcí Železné zahajuje letní výstavní sezonu výstavou obrazů akademického malíře Aloise Lukáška, který patří k významným osobnostem našeho kraje.

Alois Lukášek (1911–1948), rodák ze Zlatkova, vystudoval nejprve učitelský ústav a po studiích působil ve venkovských školách na Vysočině. V letech 1945 až 1949 vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze v krajinářské speciálce profesora Otakara Nejedlého a stává se samostatným výtvarníkem. Byl především krajinářem, ale vytvořil celou řadu zátiší a okrajově se věnoval i figurální tvorbě. Klub přátel výtvarného umění představil dílo Aloise Lukáška také na několika samostatných výstavách v Tišnově. Po roce 1999 jeho tvorbu připomenul KPVU na dvou výstavách v Železném. Aktuálně chystaná výstava je uspořádána z obrazů ze soukromých sbírek.

Výstava Aloise Lukáška se koná v Kulturním domě v Železném od 6. července do neděle 28. července 2019. Slavnostní vernisáž se uskuteční v sobotu 6. července v 17 hodin. Výstavu uvede Mgr. Miroslav Pavlík, tvorbu malíře představí dr. Jiří Šmíd. V kulturním programu vystoupí brněnský hudebník Antonín Paravan s melodiemi pro pamětníky. Výstava bude otevřená denně kromě pondělí od 14 do 17 hodin.

Srpnovou výstavou bude již 19. ročník Výtvarného léta v Železném. Je to prestižní a největší regionální přehlídka výtvarníků z celé České republiky. Loňský ročník obeslalo přes sedmdesát výtvarníků. Také letos budou moci návštěvníci zhlédnout nejen obrazy, ale také kresby, ilustrace, fotografie, plastiky, dřevořezby, keramiku i ukázky z tvorby uměleckého kovářství.

Výstava se koná v Kulturním domě v Železném ve dnech 10. srpna až 1. září 2019. Zahájena bude slavnostní vernisáží v sobotu 10. srpna v 17 hodin. Výstavu uvede starosta obce Radomír Pavlíček, vystavující představí František Vejpustek. Připraven je také bohatý kulturní program s přehlídkou prací uměleckých kovářů. Výstava bude přístupná veřejnosti denně kromě pondělí od 14 do 17 hodin.

Konání výstav podpořilo město Tišnov, firmy Mertastav, VITAR, Stavitel Nejez, DAPE, Pivovar Kvasar a Tišnovské pivo.

Miroslav Pavlík, KPVU Tišnov

Foto: obraz jednoho z vystavujících – Stanislava Bělíka

Další článek:
Předchozí článek: