Tišnovská šifra – hra nejen pro studenty

Tišnovská šifra – hra nejen pro studenty

Na začátku tohoto školního roku dostala naše třída nabídku na zapojení do projektu Jihomoravského kraje KaPo-DaV, kdy jsme si měli pomocí vlastního nápadu vyzkoušet zpracovat miniprojekt ve všech jeho fázích. Rozhodli jsme se pro šifrovací hru, která v Tišnově, i přes jejich současnou popularitu, dosud chyběla.

Na miniprojektu jsme pracovali téměř samostatně, paní učitelka nám pomáhala pouze radou, práci koordinovala a zaštiťovala. Na začátku jsme se rozdělili do týmů – šifrovacího, technicko-počítačového a finančního. Vybrali jsme zajímavá a známá místa ve městě, která rozhodně stojí za prohlídku, a to radnici, muzeum, nemocnici, základy staré šibenice a Brněnskou ulici s knihovnou.

Postupně jsme vymýšleli šifry a souběžně jsme jednali s jednotlivými institucemi, komunikovali jsme s MěKSem, s TICem, s městskou knihovnou, s městským úřadem a s muzeem. Rozhodli jsme se, že šifra bude zpřístupněna pomocí QR kódů, které budou odkazovat na internetové stránky s vlastní doménou. Připravili jsme podklady a nechali zhotovit kovové destičky s vygravírovanými kódy, které jsou umístěny přímo na budovách nebo jiných místech v blízkosti stanovišť. Na místě samém stačí QR kód načíst do mobilu a zobrazí se vám příslušná šifra.

Jedním z kritérií projektu bylo uspořádat výběrové řízení, což jsme splnili právě při výrobě destiček a dále při zadání tisku informačních letáčků ke hře. Jako velký problém se ukázalo vymyšlení samotného názvu hry, o němž se v naší třídě vedly dlouhé debaty. Nakonec jsme se však rozhodli pro univerzální Tišnovskou šifru. Samotné šifry by měli zvládnout i lidé, kteří s šifrováním dosud nemají moc zkušeností. Hra je připravená pro kohokoliv, kdo přijde, a je vhodná i pro rodiče s dětmi.

Před dokončením jsme ji vyzkoušeli na našich mladších spolužácích z tercie. Plánujeme ji také v rámci spolupráce se základními školami (jedna z podmínek projektu) zpřístupnit základním školám a se žáky ji absolvovat. Po zkušebním provozu a doladění nedostatků předáme hru TICu v Tišnově.

Aktivita je realizována a financována v rámci projektu KaPoDaV – Podpora kariérového poradenství, podnikavosti pro udržitelný rozvoj a dalšího vzdělávání v Jihomoravském kraji. Děkujeme všem, kteří nám s celým procesem vývoje šifry pomohli, a doufáme, že naše hra poskytne zábavu vám i vašim rodinám a třeba se dozvíte i něco nového o našem městě.

Dorotea Pokorná, kvarta

Foto: Jana Rohlínková

Další článek:
Předchozí článek: