Blýská se letnímu kinu na lepší časy?

Blýská se letnímu kinu na lepší časy?

Rok 1969. Letos je tomu tedy přesně padesát let od doby, kdy se poprvé promítalo v letním kině v Tišnově. A ani aktuální sezona projekce filmů pod širým nebem nebude výjimkou.

Byť toho má letité kino hodně za sebou, velké opravy se nikdy nedočkalo. A že je jí třeba. „Co se týká letošního otevření letního kina, řešili jsme technické problémy spojené s revizemi elektřiny. Nakonec jsme přece jen dostali zelenou,“ konstatoval ředitel Městského kulturního střediska Tišnov Jan Brdíčko. Jak zároveň poznamenal, díky vstřícnosti města došlo k tomu, že byla vyměněna některá prkna dřevěných laviček, z nichž diváci sledují film.

Je to ovšem jen malý obvaz na bolestivá místa, jen nouzové řešení havarijního stavu, ve kterém se kino nachází. Své nejlepší časy má za sebou i zázemí včetně toalet pro návštěvníky. Podle slov Brdíčka nebylo ani v možnostech města jakožto vlastníka, ani městského kulturního střediska coby provozovatele řešit zásadnější úpravy. „I z toho důvodu, že během letošního roku chceme dokončit projektovou dokumentaci na rekonstrukci letního kina. Revitalizace je v plánu během příštího roku,“ prozradil ředitel Městského kulturního střediska Tišnov s tím, že už byl ustanoven tým lidí, kteří revidují zadání z hlediska funkcionality kina, na základě toho pak budou požadavky zadány architektovi. Letní kino by mělo v novém kabátě fungovat pro sezonu 2021.

„Měl by vzniknout multifunkční kulturně-společenský prostor uzpůsobený požadavkům současné kulturní produkce. Sloužit by měl primárně projekci letního kina a dále jako scéna pro koncertní a divadelní představení,“ nastínil vizi proměny stávajícího amfiteátru Jan Brdíčko. Otázkou zůstává ovšem způsob financování plánované aktivity. Nabízí se několik variant, od vícezdrojového financování přes platbu z rozpočtu města až po získání nějakého dotačního titulu určeného na stavební či technické vybavení.

Projekt úpravy areálu letního kina neřeší vedení města poprvé. Již v roce 2011 pracovala na této myšlence šestičlenná projekční skupina pod vedením Renaty Loubalové. Druhá snaha se datuje k roku 2015, kdy postupně architekti Tomáš Bartoš a Robert Ševčík zpracovali studie rekonstrukce letního kina včetně okolního areálu. V současné době funguje v okolí amfiteátru lukostřelnice, Městskému kulturnímu středisku Tišnov tak zůstalo v péči pouze letní kino se zázemím.

Anketa: Chodíte do letního kina? Pokud ano, jste spokojen/a s jeho současnou podobou?
Lucie Valdhansová
V letním kině jsem přibližně sedm let nebyla. Je to z důvodu, že máme malé děti. Jinak bychom s manželem chodili častěji. Nemám tedy představu, jak to tam vypadá nyní. Asi by bylo vhodné vyměnit ty staré lavičky, pokud tam ještě jsou. Co se týká kvality promítání, tak si to již moc nevybavuji.
Adéla Nešporová
Do letního kina nechodím, mám příliš malé děti na to, abych je mohla nechat samotné doma, a nemám možnost hlídání jinými. Teprve mě tato etapa v životě
čeká a těším se na ni!
Linda Tran
Do letního kina nechodím, bohužel, protože jsem často celé prázdniny pryč. Chodím do kina spíše v zimních měsících. Určitě bych se tam ale chtěla podívat.
Petra Šnepfenbergová
Do letního kina nechodíme, ale dříve jsme chodívali. Nějak se mi líbila ta původní verze, že se v létě veškeré promítání odehrávalo venku a od podzimu do jara ve Svratce. Teď úplně nestíhám sledovat, kdy se zrovna hraje.
Jan Bradáč
V letním kině jsem byl jen párkrát, i když ho mám „u nosu“. Takže moje hodnocení nemá téměř žádnou vypovídací hodnotu. Ale když už jsem tam byl, tak jsem spokojen byl, protože nemám nároky dnešních mladých lidí a spokojím se třeba i s troškou nepohodlí. Já jdu především „na film“, a ne se cpát popcornem nebo něčím dalším. Třeba tento servis mi opravdu nechybí. K tomu vedu i svoji dcerku.
Michal Toman
Jako malého kluka mě na letňák i s mladší sestrou brávali rodiče, mám to tam rád. Stávající stav letního kina v Tišnově je ale bohužel hodně žalostný, je mi z toho až smutno. Doufám, že se najdou prostředky na opravu. Na letních kinech mám rád jejich atmosféru, kdy člověk může sedět i na trávě. Nejraději chodím na české filmy.

Další článek:
Předchozí článek: