Dejte hlas proměně farské zahrady v celorepublikové soutěži!

Dejte hlas proměně farské zahrady v celorepublikové soutěži!

Akce s názvem Má vlast cestami proměn probíhá od roku 2009 a jejím smyslem je přinášet svědectví o proměnách zanedbaných míst v místa upravená a užitečná, a poděkovat tak autorům takových proměn za zvelebování našeho domova, uchovat jejich nadšení, podchytit paměť míst a motivovat ostatní k následování. Výstava prezentuje proměny opomíjených staveb a míst v objekty důstojné, udržované a dobře využívané. Přihlašují je jednotlivci, obce, města nebo občanská sdružení (spolky).

Putovní výstavu Má vlast cestami proměn pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, z. s., ve spolupráci s národní kulturní památkou Vyšehrad. Partnery výstavy jsou kraje České republiky a spolupracuje řada dalších organizací a institucí. Prostřednictvím fotografií a příběhů je u každého přihlášeného projektu zdokumentován stav před rekonstrukcí a po ní. Každý rok jsou na výstavě vidět opravy různorodých staveb – od sakrálních objektů přes obecní úřady, školy, zastávky, multikulturní centra, náměstí a návsi po krajinářské úpravy v parcích a sadech. Do samotných rekonstrukcí se mnohdy zapojují místní obyvatelé. Nejhezčí proměny organizátoři každý rok oceňují. Hodnotí je veřejnost v den zahájení na Vyšehradě a poté celý rok na webu a také odborná porota architektů pod vedením architekta Josefa Pleskota.

V rámci 11. ročníku národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn reprezentuje Tišnov velká proměna bývalé farské zahrady v Park pod kostelem. Hlavní těžiště výstavy Má vlast cestami proměn spočívá v putování. Každý rok v květnu se koná slavnostní veřejná vernisáž na Vyšehradě v Praze, ta letošní se uskutečnila 18. května (fotogalerii z akce naleznete na webu města). Zde výstava setrvává měsíc. Poté se rozjede do různých koutů České republiky a takto putuje celý rok. Můžete se s ní setkat na veřejných prostranstvích v obcích a městech, v knihovnách, na úřadech, ministerstvech, univerzitách, v ulicích, na hradech, zámcích i na nádražích. Výstavu ročně zhlédne na 3,5 milionu lidí. Aktuální místa, kde se kolekce právě nachází, najdete na www.cestamipromen.cz/kam-za-vystavou.

Do Tišnova výstava zavítá také, a to na jaře příštího roku. Zhlédnout ji můžete od 1. do 15. dubna 2020.

Hlasovat pro proměnu farské zahrady je možné do 30. 3. 2020 na www.cestamipromen.cz. Vítěz nejlepší proměny bude vyhlášen při zahájení dalšího ročníku výstavy v Praze na Vyšehradě 25. 4. 2020.

Jiří Dvořák, kancelář starosty

Další článek:
Předchozí článek: