Turistická sezóna v Tišnově

Turistická sezóna v Tišnově

I když počasí není zrovna ideální, turistická sezóna nečeká. Tišnov včetně jeho okolí může nabídnout spoustu míst, která stojí za navštívení. Ať už jsou to architektonická místa, nebo naučné stezky, vždy se dá naplánovat pěkný výlet. V nové rubrice Tišnovských novin se můžete nechat inspirovat místy, která se dají navštívit.

Jistě si říkáte, proč si o tom rodilý Tišnovák bude číst v novinách, když tu žije a všechna místa zná. Nicméně i když to člověk sám zná, vždy se může dozvědět něco nového a být příjemně překvapen.

V červnu děti finišují ve škole, a tak se hodí procvičit mozkové závity například výletem do přírody. Třeba po naučných stezkách. Takovýto výlet není jistě určen jen pro děti, ale na své si přijdou i ostatní věkové kategorie.

Naučná stezka Klucaniny pro nejmenší děti a Rodinná naučná stezka
Od září 2009 je cesta k rozhledně Klucanina oživena naučnou stezkou pro nejmenší děti, kterou realizovali rodiče z tišnovského Rodinného centra Studánka. V letošním roce byla stezka prodloužena a rozšířena o další interaktivní tabule. Ty mohou nejen dětem, ale i dospělým přiblížit stromy, keře, savce, ptáky, hmyz a další krásy přírody vyskytující se přímo na Klucanině.
Výchozí bod: parkoviště u hřbitova / Délka: 1,2 km

Naučná stezka Cesta hrdelního práva
Sedm zastavení – sedm smrtelných hříchů a oproti tomu sedm ctností. Pýcha, nestřídmost, smilstvo, lakomství, závist, lenost a hněv jsou doplňovány svými kladnými opaky – pokora, štědrost, cudnost, přejícnost, střídmost, mírumilovnost a činorodost. K naučné stezce je vytištěna brožura, která je k vyzvednutí v Turistickém informačním centru Tišnov. Ke stažení je i aplikace do telefonu.
Výchozí místo: pod radnicí / Délka: 2,5 km / Počet zastavení: 7

Naučná stezka Květnice
S pozoruhodnostmi živé i neživé přírody hory Květnice nad Tišnovem a problematikou její ochrany seznamuje návštěvníky naučná stezka, která je zavede také na místa s krásnými výhledy do okolní krajiny, a to až k okrajům Českomoravské vrchoviny.
Výchozí místo: u Muzea města Tišnova / Délka: 7 km / Počet zastavení: 13

Naučná stezka Po starých názvech Jamného
Stezka vznikla proto, aby nezanikly staré místní názvy malebné vesničky Jamné u Tišnova. Po trase jsou umístěny tabule označující nejvýznamnější místní názvy.
Výchozí místo: Jamné / Délka: 5,7 km

Naučná stezka Předklášteří
Stezka vedená po zelené turistické značce lesní cestou k lomu seznamuje návštěvníky s tématem lesa a lesnictví.
Výchozí místo: u silnice Tišnov–Deblín nebo u lomu Předklášteří/ Délka: 3,2 km

Naučná včelařská stezka s názvem Cesty medu
Na lesní cestě mezi Malhostovicemi a Skaličkou se nachází několik zastavení věnovaných životu a významu včel. Můžete se dočíst o různých typech úlů a péči o ně a další zajímavé informace. Informační tabule jsou doplněny řadou hezkých fotografií, které přiblíží život včel i dětem. Nedaleko prvního zastavení u Malhostovic se nachází řada úlů místního včelaře.
Výchozí místo: Malhostovice / Délka: 2 km / Nedaleko prvního zastavení u Malhostovic se nachází řada úlů místního včelaře.

Naučná stezka Járy Cimrmana
Stezka Járy Cimrmana vznikla za přispění místní lomnické skupiny „cimrmanologů“ a spojuje náměstí v Lomnici, kde se nachází plastika „Nohy Járy Cimrmana“, s hájovnou na Sýkoři, u které je umístěna Cimrmanova busta zvaná „Cimrmanovo Pohlaví“. Během cesty se nachází několik zastávek zvaných „plahočiny“, které zpestřují cedulky mapující život tohoto českého všeuměla 19. století. Najdeme zde úryvky z divadelních her, písní nebo jiné humorné texty.
Výchozí místo: Lomnice, nám. / Lomnice–Synalov–Sýkoř, háj /Délka: 5 km / Počet zastavení: 7

Naučná stezka Obora Lomnice
Naučná stezka vede lokalitou bývalé zámecké obory a návštěvníky seznamuje se zajímavostmi území včetně údajů o historii obory, lesním porostu, fauně, flóře a správě lesů.
Výchozí místo: Lomnice, tzv. sněžné jámy / Délka: 2 km / Počet zastavení: 9

Deblínská naučná stezka
Stezka se nachází v lesním komplexu asi 1,5 km od deblínské myslivny. Výlet můžete zakončit příjemným posezením u lesního rybníčku „U prvního buku“. Na podzim se tato oblast stává rájem všech houbařů.
Výchozí místo: u silnice Deblín–Svatoslav nebo od Deblínského rybníka / Délka: 2 km / Počet zastavení: 6

Další tipy na místa, která lze navštívit nejen na Tišnovsku, se dočtete v příštím čísle.

Eliška Špačková

Další článek:
Předchozí článek: