Tišnovské kulturní léto 2019

Tišnovské kulturní léto 2019

Letošní Tišnovské kulturní léto 2019 je připraveno ke startu. Celý festival skvělých akcí začne v červnu a vyvrcholí první zářijovou nedělí. Společně se ocitneme na různých místech Tišnova. Koncerty budou umístěny na zahrádku U Palce, mimořádně se můžete podívat na divadelní představení Everymana v areálu parku Nemocnice Tišnov a zatancovat si můžete na Koupališti Tišnov. Galerie Josefa Jambora pro vás chystá nádherné Art Campy, a pokud se vám stýská po atmosféře Letního kina Tišnov, tak i to na vás bude čekat s otevřenou náručí! Tak si dobře naplánujte dovolenou, ať vám nic neuteče. A navíc jsme pro vás připravili zvýhodněné ceny vstupenek v předprodeji, který bude probíhat v TIC a můžete tak ušetřit až 20 %!

Hlavní program

HA-KAPELA
sobota 8. 6. 2019, 19.00, 120 minut
zahrádka U Palce, Jungmannova 70, Tišnov
Ha-kapela je pro Tišnováky prostě pojem a není divu, že odstartuje letošní Tišnovské kulturní léto. Každý, kdo má rád retro-pop, funky, latin, jazz či jazz-rock si přijde na své díky osobitým aranžím, které od roku 2000 pravidelně přináší jazzový hudebník a klavírista Ladislav Havlík se svojí kapelou. Od svého vzniku, coby školního orchestru ZUŠ Tišnov, prošla skupina mnoha změnami a velkým přínosem pro ni byla spolupráce s Janem Beránkem. Po celou dobu skupina hraje hlavně převzatou tvorbu jazzových a soulových klasiků. V současnosti se Ha-kapela profiluje coby koncertní skupina, jejímž cílem je oslovit posluchače, kteří chtějí slyšet kvalitní a osobité podání známých písní, pobavit se nebo si zatančit.

RADŮZA
úterý 11. 6. 2019, 19.30, 90 minut
zahrádka U Palce, Jungmannova 70, Tišnov
Její umělecká dráha připomíná některé „pohádkové“ životopisy. Na ulici ji v roce 1993 objevila Zuzana Navarová a již tři dny nato zpívala ve svatyni českých zpěváků, v pražské Lucerně. O pár týdnů později tamtéž triumfovala jako „předskokanka“ písničkářky Suzanne Vega, o šest let později při koncertě Mikea Oldfielda. Od té doby vydala několik velmi úspěšných sólových alb, získala několik zlatých Andělů a bodovala ve Zlatém slavíkovi. Její originální písně čerpají především z české tradice. V tišnovském koncertu zazní nejen písně z nového alba Muž s bílým psem, ale i písničky z prvních desek. Radůza se doprovází na několika hudebních nástrojích a její zpěv hřmí, ale i jemně vypráví dojemné příběhy.

CONCENTUS MORAVIAE
Czech Ensemble Baroque Choir a Karel Martínek varhany
pondělí 17. 6. 2019, 19.30, 90 minut
kostel sv. Václava Tišnov, Bezručova
Concentus Moraviae jako jeden z nejvýznamnějších festivalů vážné hudby u nás přiveze do Tišnova – Czech Ensemble Baroque Choir, který nám nabídne průnik romantickou hudbou evropských národů. Uslyšíme díla Haydna, Schuberta, Rossiniho, Mendelssohna Bartholdyho a nakonec i Čajkovského. Karel Martínek sbor doprovází a vystupuje i v roli sólisty v nádherné Mendelssohnově varhanní sonátě, a dokonce projeví své aranžerské schopnosti v adaptaci Schubertova klavírního partu pro varhany. Program nabízí krásné momenty z romantické cesty po Evropě a připomíná, jak různorodé jsou evropské pohledy na biblické dědictví spojující židovskou a křesťanskou tradici.

Everyman aneb Země peciválů

Karasovo divadlo – open air speciál
sobota 22. 6. 2019, 20.00, 120 minut
park Nemocnice Tišnov, Purkyňova 279 
Divadelní inscenace Everyman aneb Země peciválů se naposledy objeví před zraky tišnovských diváků. Toto rozloučení bude mimořádné, protože se odehraje v krásném parku areálu nemocnice pod širým nebem. Součástí scény bude příroda v prostoru kolem kapličky, kde bude vybudováno jen pro tuto příležitost speciální pódium doplněné o světelnou rampu. Celé představení bude ozvučeno včetně tzv. portů, které budou herci používat, aby divákům neuniklo jediné slovo. Vy, kteří jste toto představení zatím neviděli, nebo vy, kteří si chcete jeho atmosféru připomenout a zažít jedinečný zážitek divadla pod širým nebem ve výjimečném prostoru, využijte tuto poslední příležitost vidět Everymana.

ZRNÍ
neděle 14. 7. 2019, 20.00, 90 minut
zahrádka U Palce, Jungmannova 70, Tišnov
Špičková česká autorská kapela z Kladna, ověnčená mnoha prestižními cenami, obohatí Tišnovské kulturní léto proudem kvalitní hudby a nádherných textů. První album „Voní“ vydala skupina v roce 2009, druhé „Hrdina počítačový hry jde do světa“ v roce 2011 pod záštitou Radůzy. V roce 2012 vyšlo album  Soundtrack ke konci světa“, které získalo nominaci na cenu Vinyla i Apollo za nejlepší desku roku a ve čtyřech kategoriích na cenu Anděl 2012, stala se objevem roku. V září 2014 vyšlo album „Následuj kojota“, které opět získalo nominaci na album roku v cenách Apollo a tři nominace na ceny Anděl 2014. V březnu 2017 vychází album „Jiskřící“, které bylo natočeno ve španělském Madridu. Máte se na co těšit.

Oldies Party I. s DJ Fanym
pátek 19. 7. 2019, 20.00–02.00
tišnovské koupaliště, U Střelnice 366
Trpíte na hudební nostalgii? Stále vzpomínáte na písničky z let 1980 až 2000? Říkáte si, že pro vás už se nikde nehraje a nemůžete si užít? V tom případě jsme právě pro vás připravili tu správnou Oldies párty! Zahoďte za hlavu myšlenky, že diskotéky jsou jen pro teenagery, a přijďte si užít letní zábavy. Čekají na vás ty největší pecky, které máte ve svých vzpomínkách. A kdo vám bude hrát? Tišnovský patriot, dlouholetý moderátor skvělých rádiových stanic a hlavně DJ, který nepouští jen tak nějaké písničky, ale který přesně ví, čím vás dostane do varu, či horečky páteční noci. František Trnčák alias DJ Fany se vrátí za DJ pult na tišnovském koupališti. Prostě, přijďte se uvolnit.

Lenka Filipová
neděle 28. 7. 2019, 20.00, 90 minut
zahrádka U Palce, Jungmannova 70, Tišnov
Jeden z absolutních vrcholů Tišnovského kulturního léta se odehraje ve znamení první dámy české kytary a fenomenální písničkářky Lenky Filipové. Autorka bezpočtu hitů přijede do Tišnova s novým albem Oppidum, v němž oživuje příběhy z keltské minulosti. Po neuvěřitelných patnácti letech přišel tento hudební skvost a fanoušci se opravdu mají na co těšit. Připomeňme, že paní Lenka koncertovala ve většině zemí Evropy, v Japonsku, USA, Kanadě a Austrálii, získala Grand Prix v Antilách a českou Cenu Grammy. Podnikla koncertní turné s Francisem Cabrelem a byla hostem koncertu Céline Dion. V tišnovském programu Lenka Filipová vystoupí se svými hosty a se smyčcovým oktetem Brno Strings. U této události prostě musíte být!

Marešová / Yasinski – RAZAM
čtvrtek 8. 8. 2019, 20.00, 90 minut
zahrádka U Palce, Jungmannova 70, Tišnov
Worldmusic se silnými slovanskými kořeny, ve které se potkávají hudebníci z Čech, Běloruska a Ruska. Původně působili jako trio Marešová–Yasinski–Vašíček a v této sestavě vydali v roce 2016 úspěšné album „Kéž bouře by přišla“. Později začali spolupracovat s ruským violistou Iliou Chernoklinovem a bubeníkem Radkem Doležalem. Jejich autorské písně jsou postaveny především na zvuku akordeonu fenomenálního běloruského akordeonisty Aliaksandra Yasinského a výrazném projevu zpěvačky Ivy Marešové. Toto specifické seskupení muzikantů začalo používat název RAZAM, což v běloruštině znamená dohromady, společně. Texty písní jsou převážně české. Jejich živé koncerty patří k velkým hudebním zážitkům, které se diváků dotýkají svou syrovostí, autenticitou.

Oldies Party II. s DJ Fanym
pátek 23. 8. 2019, 20.00–02.00
tišnovské koupaliště, U Střelnice 366
Pokračování hudební nostalgie? Stále vzpomínáte na písničky z let 1980 až 2000? Říkáte si, že pro vás už se nikde nehraje a nemůžete si užít? V tom případě jsme právě pro vás připravili tu správnou Oldies párty! Zahoďte za hlavu myšlenky, že diskotéky jsou jen pro teenagery, a přijďte si užít letní zábavy. Čekají na vás ty největší pecky, které máte ve svých vzpomínkách. A kdo vám bude hrát? Tišnovský patriot, dlouholetý moderátor skvělých rádiových stanic a hlavně DJ, který nepouští jen tak nějaké písničky, ale který přesně ví, čím vás dostane do varu, či horečky páteční noci. František Trnčák alias DJ Fany se vrátí za DJ pult na tišnovském koupališti. Prostě, přijďte se uvolnit.

Tata Bojs
neděle 1. 9. 2019, 20.00, 90 minut
zahrádka U Palce, Jungmannova 70, Tišnov
Závěr Tišnovského kulturního léta bude ve znamení monumentální hudební show v podání legendární skupiny. Tata Bojs založili dva spolužáci, Milan Cais a Marek Huňát (neboli Mardoša), již na základní škole na pražské Hanspaulce v roce 1988. Ve stálé sestavě hrají i Vladimír Bár, Dušan Neuwerth a Jiří Hradil. První velký úspěch skupiny přišel v roce 2000 díky přelomovému albu Futuretro. Na jaře roku 2002 vydali Tata Bojs album Biorytmy. Tímto albem se definitivně zařadili mezi tuzemskou špičku. V roce 2004 vydávají své asi nejúspěšnější album, a to Nanoalbum, které získalo v roce čtyři Zlaté anděly. Netradiční texty, špičkové hudební výkony podpořené nekompromisním zvukem a světelnými prvky, to bude luxusní závěr Tišnovského kulturního léta.

Filmová pohoda na Tišnovském letňáku
Už se vám stýskalo po nepřekonatelné atmosféře letního kina? Tak začněte stříhat metr, v sobotu 29. června začíná promítání v Letním kině Tišnov. Budeme promítat tři dny v týdnu a každý z těchto dnů bude mít jiné téma! Středy budou věnovány tomu nejlepšímu, co se za uplynulý rok objevilo v kinech. Pátky vás zatlačí do sedadel nekompromisní akcí nebo pěkným vřískotem. Soboty pohladí po duši českou klasikou. Na všechna promítání je jednotná cena 50 Kč a novinkou je prodej vstupenek online na webových stránkách Kina Svratka. Změna programu vyhrazena.
Středeční Best of
3. 7. 21.30 Bohemian Rhapsody
10. 7. 21.30 Léto s gentlemanem
17. 7. 21.30 Ženy v běhu
24. 7. 21.30 Zelená kniha
31. 7. 21.30 Mission Impossible – Fallout
7. 8. 21.00 Teroristka
14. 8. 21.00 Pašerák
21. 8. 21.00 Deadpool 2
Páteční Akčňáky a horory
5. 7. 21.30 Rychle a zběsile
12. 7. 21.30 Godzilla
19. 7. 21.30 Nezvratný osud
26. 7. 21.30 Dannyho parťáci
2. 8. 21.00 Spectre
9. 8. 21.00 Smrtonosná zbraň 3
16. 8. 21.00 Vymítač ďábla
23. 8. 21.00 Týpci a zbraně
Sobotní Česká klasika
29. 6. 21.45 Postřižiny
6. 7. 21.30 S tebou mě baví svět
13. 7. 21.30 Ženy v pokušení
20. 7. 21.30 Pelíšky
27. 7. 21.30 Vesničko má středisková
3. 8. 21.00 Vratné lahve
10. 8. 21.00 Účastníci zájezdu
17. 8. 21.00 Slunce, seno, jahody
31. 8. 21.00 Rozpuštěný a vypuštěný
7. 9. 20.30 Šakalí léta

Kreativní léto v Galerii J. Jambora
BOOM! GRRR!! BANG!!! A vše se hýbe!?
sobota 1. 6. 2019 – vernisáž výstavy 16.00–20.00
Vernisáž výstavy Ateliéru Komiks a ilustrace pro děti docentky Barbary Šalamounové Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Kurátorka Marta Sylvestrová ve spolupráci s Barbarou Šalamounovou. Host: Tomáš Prokůpek. Poznejte práce studentů a pedagogů ateliéru, který vznikl v roce 2011 jako zatím jediný obor věnující se vysokoškolskému studiu komiksu u nás. Výstava představí aktuální podobu komiksů, ilustrací a objektů, které se mohou hýbat, knihy, které nejsou jen z papíru, prostorové ilustrace, interaktivní počítačovou hru, skříňové světy a další pozoruhodnosti. Poznejte médium ilustrace a knižního umění s přesahy do jiných výtvarných oborů.

PRÁZDNINOVÉ ART CAMPY
Program výtvarně zaměřených Art Campů, které probíhají v prostorách galerie a přilehlé zahrady, naváže na aktuální galerijní výstavu. Art Campy nabízejí prostor pro volnočasové a mimoškolní edukační aktivity pro děti z Tišnova a okolí v průběhu hlavních letních školních prázdnin. Obědy jsou zajištěny v restauraci, odpolední svačina a pitný režim v galerii. Na závěr vždy v pátek uspořádáme dětskou vernisáž, na níž vyhodnotíme a odměníme nejlepší díla. Součástí Art Campů bude i návštěva tajemného hosta v galerii a beseda, výtvarná dílna či výlet do krajiny společně s ním.

29. 7. 2019 – 2. 8. 2019
Pověsti a mýty od Veveří k Pernštejnu
Art Camp s Lucií Zamazalovou / 6–12 let /pondělí–pátek / 9.00–16.30
V tomto týdnu se seznámíme s příběhy starého Tišnova a s dávnými pověstmi a mýty v kraji od Veveří k Pernštejnu. Každý den se ponese v duchu dvou příběhů, na jejichž motivy si zahrajeme spoustu výtvarných her. Co bylo za zdí, jíž Bílá paní prošla naposledy? Kterému z tišnovských domů se říká Peklo? Kde se ukrýval baron Trenck? Celým týdnem tě bude provázet jedna tajemná postava… Která to asi bude?

19. 8. – 23. 8. 2019
SWIST! Krajinou!
Art Camp s Irenou Iškievovou, Radkou Kaclerovou a Martou Sylvestrovou / 6–12 let /pondělí–pátek / 9.00–16.30
Na začátku si vytvoříme vlastní deník, skicák, do kterého budeme zaznamenávat své nápady. Během Art Campu budeme pozorovat svět okolo nás a kreslit, malovat, ilustrovat tužkou, uhlem, pastelem, štětcem… Společně vybereme nosné nápady a návrhy, ze kterých vznikne cyklus obrazů, tisků, koláží. Je možné, že vznikne série obrazů s příběhem – komiks nebo papírové prostorové loutkové divadlo – stolní divadlo – možná si vytvoříme i umělecké obrazy na zeď…

Pavel Hanák

Foto: Ha-Kapela odstartuje letošní Tišnovské kulturní léto

Další článek:
Předchozí článek: