Nemocnice změní vzhled

Nemocnice změní vzhled

Dlouho odkládaný projekt rekonstrukce Nemocnice Tišnov, jejímž zřizovatelem je Jihomoravský kraj, může začít. V rámci tří etap stavebních prací dojde k přerodu stávajícího zdravotnického zařízení do podoby moderního areálu. Některé budovy zaniknou, jiné přibydou.

„V případě tišnovské nemocnice je cílem vybudování moderních prostor, které mají sloužit ke každodennímu poskytování odborné ambulantní péče pacientům. Dále vybudování lékárny a parkování sanitek, které odpovídají současným evropským standardům a trendům pro objekty v oblasti poskytování nemocniční péče a vyhovují nárokům na moderní zdravotnické pracoviště,“ řekla náměstkyně hejtmana pro investice a majetek Taťána Malá.

V první fázi „vyroste“ bezbariérová novostavba s jedním podzemním a jedním nadzemním podlažím včetně parkoviště. Objekt bude stát mezi dětským domovem a stávajícím stanovištěm sanitek. Podle tiskové mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Moniky Brindzákové je v suterénu ambulantního traktu počítáno se sociálním zázemím lékařů, s příjmovou a skladovací částí ústavní lékárny, parkováním lékařů a sanitek nemocnice včetně sociálního zázemí řidičů, technickým zázemím a s dočasným skladováním odpadů. „V nadzemní části bude zdravotnické pracoviště ambulantního charakteru, ve kterém budou umístěny ordinace lékařů. Dále prostory pro sociální zázemí pacientů a lékařů, denní místnost, čekárna, recepce a centrální kartotéka,“ sdělila Brindzáková.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je stanovena na 63,18 milionu korun bez DPH (76,45 milionu korun s DPH). Veřejná zakázka by měla být realizována od letošního září, hotovo má být v listopadu příštího roku.

Bourání

V rámci druhé etapy prací kraj počítá s bouráním budovy, jež byla ke Kuthanově pavilonu přistavěna v meziválečném dvacetiletí a v níž se dosud nacházejí nejen ordinace, ale také pracoviště rehabilitace, nemocniční kuchyně nebo skladové prostory. „Objekt je dlouhodobě staticky narušen. Místo něj by měl vzniknout nový nemocniční pavilon, do kterého bude přemístěna veškerá zdravotní péče. Půjde o třípodlažní budovu, počet lůžek by se neměl navyšovat. Vše je koncipováno na 90 lůžek,“ řekl Bořek Semrád, ředitel Nemocnice Tišnov. Jak zároveň doplnil, rekonstrukcí dojde víceméně k přestěhování a přemístění stávajících ambulancí, není plánován jejich zásadní nárůst. V současné době v nemocnici fungují ambulance interní, neurologická, rehabilitační, diabetologická a chirurgická.

Vlastní nemocnice umístěná už v novém nemocničním pavilonu bude tedy fungovat podobně jako nyní. Opět půjde o zařízení následné péče s rehabilitačním ústavem, přičemž v suterénu zařízení se počítá s rozsáhlou moderní rehabilitací, kde by se mohli léčit nejen pacienti nemocnice, ale i lidé z celého Tišnovska. „Nový objekt by se měl posunout více do parku. Počítáme ale s minimálním záborem, bavíme se o několika metrech. Podle mého názoru je park to nejcennější, co nemocnice má. Celý park by se měl řešit právě po skončení druhé etapy, kdy chceme v rámci rehabilitace pacientů, hlavně po centrálních mozkových příhodách, upravit cestičky v parku tak, aby na nich mohli rehabilitovat. Na cestičkách bude různý povrch, budou mít různé sklony, což je právě moderní podoba venkovní rehabilitace pacientů s poškozením jemné motoriky,“ konstatoval ředitel tišnovské nemocnice s tím, že nová nemocnice bude protažena více dopředu, aby korespondovala s délkou Kuthanovy budovy.

Chod neomezen

Stavební práce spojené s realizací druhé etapy si vyžádají náklady ve výši 250 až 260 milionů korun. Jak ovšem Semrád podotkl, je to číslo s ohledem na další vývoj cen ve stavebnictví přibližné a předčasné. „Po dobu rekonstrukce bude samozřejmě komfort v nemocnici omezen, zejména pro obslužný personál, kdy budou veškeré zdravotnické provozy přesunuty do provizorních unimobuněk. Pro pacienty by to kromě zvýšené hlučnosti nemělo znamenat vůbec žádnou újmu. Chod nemocnice se rozhodně omezovat nebude,“ tvrdí ředitel.

Ve třetí etapě rekonstrukce Nemocnice Tišnov je naplánována dostavba Kuthanova pavilonu, mělo by vzniknout zařízení sociální péče. Zjednodušeně řečeno: rekonstrukce původního sanatoria na domov seniorů. „Vzhledem k tomu, že druhá etapa bude relativně rozsáhlou stavební akcí, očekávám, že bude trvat minimálně tři roky, takže u třetí etapy se bavíme o něčem, co bude začínat zhruba v roce 2024,“ upřesnil Bořek Semrád.

Sanatorium a vodoléčebný ústav na severozápadním úpatí lesa Klucanina, dnešní Nemocnici Tišnov, se rozhodl za výrazné pomoci města Tišnova v roce 1899 postavit František Kuthan. Léčily se tam choroby nervové, vnitřní a výměny látkové a po celou dobu Kuthan ústav postupně rozšiřoval a modernizoval. V sanatoriu pobýval například i hudební skladatel Leoš Janáček. Na nemocnici bylo sanatorium přeměněno v roce 1957, kdy poskytovala péči v oborech interna a neurologie. V roce 2000 byla budova odkoupena do vlastnictví státu a o tři roky nato se majitelem nemocnice stal Jihomoravský kraj.

Obnova pacientských lůžek
Celkem 2 120 000 korun. To jsou investice, které tišnovské nemocnici poskytl Jihomoravský kraj. Finance šly začátkem letošního roku na obnovu tří desítek lůžek včetně matrací i nákupu nového zařízení do kuchyně.

„Byly to investice z loňského roku, máme prakticky dokončenou změnu nemocničních lůžek. Velká obměna se uskutečnila před cirka dvěma roky, teď jsme obměnili zbytek. Takže v nemocnici nejsou prakticky už lůžka starší deseti let. Mám pocit, že jsme na tom asi z krajských nemocnic nejlépe,“ poznamenal ředitel Nemocnice Tišnov Bořek Semrád.

V rámci modernizace provozů nemocnice byla v tamní kuchyni také instalována dvě nová kuchyňská zařízení – multifunkční pánev a plynový konvektor. Vedení nemocnice se snaží do staré budovy, která se bude v rámci plánované rekonstrukce bourat, investovat co nejméně. „Ale vzhledem k tomu, že se jedná o vybavení, které bude možné mobilně přenést do nové budovy, tak jsme pořídili vybavení, na němž vaříme pro pacienty i personál. Předešlé vybavení bylo na úrovni první republiky, možná ještě z Rakouska-Uherska,“ dodal Semrád.

Zlata Ptáčková

Foto/vizualizace: Nemocnice Tišnov

Další článek:
Předchozí článek: