Výměnný obchod Swap se v Tišnově ujal

Výměnný obchod Swap se v Tišnově ujal

Skupina dobrovolníků organizuje ve městě pod záštitou a v prostorách Městského kulturního střediska Tišnov druhým rokem výměnný obchod. Věci v dobrém stavu putují potřebným. „Když člověk vidí, že si charita pytle s oblečením a dalšími předměty odváží, a ví, že je užitečně využije, má z toho dobrý pocit. Nelituje toho, že aktivitě věnoval den ze svého osobního volna,“ říká Barbora Peterková.
Swap. Čtyři písmenka, co si má člověk pod nimi představit?
V podstatě se jedná o setkání za účelem výměny kousků ze šatní skříně i domácnosti. Počet kusů není omezen. S nápadem přišla Ivana Zapletalová, která zažila podobnou aktivitu konanou v Americe. Jde o to, že člověk přinese věci, které už doma nepotřebuje. Může jít o oblečení, domácí potřeby, kosmetiku, prostě všechno, co mu doma bez užitku leží. A zase si třeba on prostřednictvím tohoto výměnného obchodu odnese něco, co se mu líbí nebo hodí. Samozřejmě není podmínkou něco donést a něco si odnést. Vstupné činí 10 korun na osobu.
Swap je zaměřen na oblečení pro dospělé. Uvažovali jsme o tom, že na oblečení pro děti uspořádáme samostatnou akci. Ale vzhledem k tomu, že Rodinné centrum Studánka pořádá dvakrát do roka prodejní burzu dětského oblečení, kam mohou lidé mimo jiné také donést oblečení zdarma, a to jde pak na charitu, bylo by zbytečné pořádat podobnou akci v Tišnově dvakrát.

Přinesené předměty ale nesmí být potrhané či jinak poškozené, že?
Určitě, speciálně na to jsme upozorňovali i na plakátu. Lidé by měli nosit pouze věci, které by byli ochotni nabídnout své nejlepší kamarádce. Polorozbitý talíř, triko s dírami nebo s nevypratelnými fleky patří spíše do popelnice než na tuto akci.

Mám oblečení, které nenosím a chci ho na Swap donést. Musím se někde registrovat?
Ne, to není třeba. Ideální pro nás je, aby ti, kteří chtějí věci pouze donést, přišli co nejdříve po zahájení. Předměty si na stoly rozmístěné v řadách ve velkém stále Městského kulturního střediska Tišnov sami roztřídíme. Samozřejmě, pokud si to lidé chtějí udělat osobně, mohou, ale vždy se podíváme na to, v jakém stavu jejich věci jsou. Abychom si byli jisti, že mezi nimi není nic, co tam nepatří.

Co se stane s oblečením, které nikoho nezaujme?
Spolupracujeme s charitou, takže oblečení, které nám zůstane, se podle velikostí složí do pytlů a předá dál. Loni na podzim, kdy se konal první ročník Swapu, si vše odvezla Oblastní charita Tišnov. Začátkem dubna, na druhém ročníku, si už tišnovská charita vybrala pouze věci, které se jí hodily – ložní prádlo, ručníky atd. Dokonce máme od nich k dispozici seznam, co by rádi, abychom pro ně schraňovali. Zbytek oblečení putoval do charity v Brně. Co se týká věcí z domácnosti, o ty projevilo zájem občanské sdružení Za sebevědomé Tišnovsko. Nabídnou je na bleších trzích, zhodnotí a peníze využijí na svůj provoz. Nic nepřijde vniveč.

Máte za sebou druhý ročník akce. Jaký byl zájem?
Na vstupném jsme vybrali 920 korun, ale předpokládám, že někteří vhodili do kasičky více. Odhadem přišlo 50 až 70 lidí. Přesné číslo nevím, člověk nemá čas při tom frmolu, který v sále panuje, toto sledovat. Zájem je velký, dopoledne je samozřejmě frekvence lidí vyšší než odpoledne.

Jak se vše podařilo uspořádat z hlediska pořadatelského?
Původně jsme začínaly tři organizátorky a každá dovedla dvě kamarádky na pomoc. První ročník byl skvělý v tom, že lidí bylo dostatek. Teď jsme zůstaly dvě organizátorky. Kvůli neočekávaným událostem se spolupořadatelka nemohla akce zúčastnit, takže jsem na to byla sama. Naštěstí mě zachránily kamarádky. Pokud mohu, ráda bych jim poděkovala za pomoc; díky Anetě, Irči, Editce, Vendy, Aničce, Báře i Petře. Samozřejmě nesmím zapomenout na Katku Válkovou, které děkuji za návrh plakátu, a svého manžela, který tahal stoly, nosil pytle a zastal takovou tu hrubou sílu.

Plánujete už třetí pokračování?
Do budoucna, pokud to půjde, protože je to čistě dobrovolnická akce a všichni ji děláme zadarmo, bychom chtěli Swap pořádat dvakrát do roka. Vždy na podzim a na jaře. Přesné datum prozatím nemáme, ale viděla bych to na listopad 2019. Rádi uvítáme jakoukoliv pomoc s organizací.

Zlata Ptáčková

Další článek:
Předchozí článek: