Květnové akce v knihovně

Květnové akce v knihovně

Rande naslepo s knihou: 6.–31. 5. 2019
A je to tu! Vámi oblíbené Rande naslepo s knihou se vrací i letos. V měsíci květnu pro Vás opět budou připraveni knižní partneři na schůzku.
Možná budete velice mile překvapeni o kvalitách Vašeho „partnera“, možná se schůzka nevyvede podle Vašich představ. Pokud nebudete spokojeni, „partner“ Vás nenadchne, můžete jej kdykoliv a bez výčitek vrátit. Přijďte vyzkoušet netradiční schůzku s knihou. Třeba budete mít
šťastnou ruku a objevíte dosud nepoznané autory.
A pozor! Letos můžete narazit na knižního partnera, kterého si smíte nechat doma a nemusíte jej vracet. Takový malý dárek od nás. Těšíme se na Vás a přejeme hodně štěstí.

Týden rodiny offline 2019: 13.–17. 5. 2019
Na chvíli vypnout – i telefony, tablety a počítače. Často zapomínáme, kolik krás a možností má svět okolo nás. A proto jsme se zapojili do celostátní akce Týden rodiny offline, abychom si připomněli, jak je důležité být aspoň chvíli offline a trávit čas v reálném světě s reálnými lidmi.
Jdete do toho s námi? V tomto týdnu v knihovně „nepojede“ veřejná wifi, zkuste si při návštěvě knihovny prolistovat časopis, prohlédnout knihu nebo se do ní začíst. Odložte mobil do kapsy nebo do tašky a přijďte si popovídat. Být offline má i své výhody!

Týden rodiny offline – Deskohraní: 17. 5. 2019, 12.00 až 18.00 hodin
Odložte mobily, tablety… odpojte se od virtuálního světa a přijďte zažít dobrodružství! Celé odpoledne se v oddělení pro děti a mládež bude konat Deskohraní. Vezměte rodiče, babičky a dědečky nebo kamarády a přijďte si zahrát deskové hry do knihovny. Máte doma nějakou super
stolní hru? Nemáte s kým hrát? Doneste ji s sebou do knihovny a naučte nás ji.

SmyslůPlný rok 2019
Exotická jídla ve světě – Milan Václavík
16. 5. 2019 v 17.00 hodin
Během přednášky vycestujeme za různými chutěmi do celého světa! Nakoukneme do tajů těch nejexotičtějších pokrmů a koření. Dozvíme se, proč je šafrán nejdražší koření na světě, jak se pěstuje vanilka a odkud pochází kakao! Jaké jsou rozdíly v kulturně gastronomických návycích,
proč je v Indii kráva posvátná a proč muslimové nejedí vepřové? To a mnoho dalšího v hodinové přednášce spojené s ochutnávkou krokodýla a durianu – nejsmradlavějšího ovoce na světě.
Vstupné: 50 Kč, počet míst je omezen. Vstupenky zakoupíte v Městské knihovně Tišnov vždy v půjčovní době.

Seminář
Výchova kluků: jak vychovávat kluky a nepřijít o rozum – Vlaďka Bartáková
23. 5. 2019 v 16.00 hodin
Seminář odpovídá nejen na příčiny chování chlapců, ale přináší i řadu podnětů, jak s kluky zacházet, aby se neponičilo jejich mužství a zároveň rodiče přežili jejich vychovávání bez úhony. Dozvíte se o klíčových obdobích ve výchově syna, o vývoji mužského mozku a důvodech tak „jiného“ chování chlapců. Získáte povzbuzení, že když kluci zlobí, vrtí se, ruší…, neznamená to, že jsme špatní rodiče nebo že je dítě v nepořádku. Zodpovíme otázky „Proč obvykle kluci zlobí víc než holčičky?“, „Proč mají obvykle horší výsledky ve škole?“, „Proč se obyčejně stále vrtí, vyrušují a neposedí?“, „Proč si obvykle vyrábějí zbraně a neustále bojují?“ Soustředíme se také na nezastupitelnou roli muže v klíčových obdobích výchovy kluků; co a jak jim mají otcové sdělit, aby šli do světa bez obav a s pocitem, že to zvládnou. Dozvíte se, jak s dětmi mluvit, abychom je přivedli ke spolupráci bez opakování povelů, nebo proč vlastně děti zlobí a jak jim pomoci, aby nemusely. Muži v auditoriu vítáni.
Akce je hrazena z projektu MAP rozvoje vzdělávání Tišnov II Na seminář se přihlašujte do 15. 5. 2019 na e-mail: libuse.beranova@tisnov.cz

ODDĚLENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ
Malování Adolfa Dudka
30. 5. 2019 od 9.00 hodin
V naší knihovně opět vystoupí se svou interaktivní show plnou zábavy známý ilustrátor Adolf Dudek. Ve svém veselém akčním rychlokurzu kreslení předvede atraktivní formou práci ilustrátora. Zároveň dodá dětem sebevědomí, že kreslit může v podstatě každý, kdo zvládne nakreslit
kolečko, čtverec, trojúhelník nebo obdélník. Žáci se seznámí se skutečným ilustrátorem a jeho prací od inspirace po vznik celé knihy.

Slavnostní vítání prvňáčků
6. 6. 2019 od 8.30 hodin
Pěkné uvítání mezi čtenáře knihovny čeká všechny prvňáky ze Základních škol Smíškova, náměstí 28. října a Předklášteří. Tradiční, již desátý ročník proběhne za příznivého počasí v zahradě knihovny. Během dopoledne vystoupí Nedvědický pěvecký sbor Petry Glosr Cvrkalové Cvrčci, který dětem zahraje pohádku z dílny Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře O Budulínkovi. Prvňáčkům předáme památný Pohádkový list, nově přihlášeným i čtenářský průkaz do knihovny a také knihu z projektu SKIP „Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka“. Pro tuto příležitost bude mimořádně otevřena Galerie Josefa Jambora, kde mohou návštěvníci zhlédnout výstavu a doprovodný program pro děti. Na tuto výjimečnou akci zveme rodiče i prarodiče. Těšíme se na vaši návštěvu!
Čtenářský průkaz zdarma mohou získat pouze děti, které rodiče v průběhu měsíce května přihlásí v dětském oddělení Městské knihovny Tišnov během půjčovní doby.

Edita Hečová

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: