Unikátní FabLab Experience

Unikátní FabLab Experience

V týdnu před velikonočními prázdninami se žákům tišnovských škol naskytla mimořádná příležitost navštívit moderní digitální laboratoř na kolech. Gymnázium se zapojilo díky projektu o rozvoji podnikavosti do řad škol, které o návštěvu tohoto unikátního vzdělávacího projektu požádaly.

Do města tak zavítal projekt FabLab Experience, přibližující nejmodernější technologické trendy a zařízení. Kamión byl zaparkován po domluvě s vedením školy a s městem u ZŠ 28. října. Žáci gymnázia a této základní školy plně využívali dopolední programy. Návěs vzbudil zájem žáků i veřejnosti, protože co do vybavení a rozměru jde o unikát a je největší na světě. Prostor návěsu o výměře přibližně 44 m2 má také zázemí pro dva lektory, kteří byli studentům a žákům k dispozici po celou dobu. FabLab Experience finančně podpořil Jihomoravský kraj, město Brno a řada firemních sponzorů.

Žáci navštěvovali spolu se svými pedagogy výukové programy v rámci dopoledních kurzů, na kterých se seznámili s moderními trendy  digitálního a technického světa – laserovou řezačkou, 3D tiskárnami, robotickým ramenem, CNC frézkou, řezacím plotrem, elektronovým mikroskopem a elektro i mechanickými dílnami. V odpoledních hodinách si mohli sami žáci vybrat z nabídky workshopů, do kterých se  zaregistrovali, a poté si vyzkoušeli v 90minutových blocích práci s vybraným přístrojem. Pro mnohé z nich to byl jedinečný a inspirativní zážitek. Ve večerních hodinách byly prostory dílny představeny veřejnosti.

Děkujeme všem autorům i realizátorům projektu, který nabídl žákům a studentům možnost vhlédnout do proměňujícího se světa techniky a přiblížil jim nejnovější trendy nejen ve vzdělávání. Pro mnohé z nich se mohla tato návštěva stát i inspirací při výběru budoucí profese.

Jana Rohlínková

Foto: archiv Gymnázia Tišnov

Další článek:
Předchozí článek: