Zvířata a Domov pro seniory?

Zvířata a Domov pro seniory?

Náš Domov pro seniory Předklášteří asi netřeba představovat. Domov patří mezi střední nebo menší domovy, máme 84 klientů. Z pohledu sociální pracovnice vnímám tento počet klientů jako přiměřený, jelikož s kolegyní známe osobně všechny klienty a mnohé jejich rodinné příslušníky, se kterými se v domově potkáváme.

Domov je zasazen do hezkého prostředí, obklopen zelení. S hrdostí říkáme, že jsme venkovský domov. Mnoho našich klientů k nám přichází z venkova, kde prožili celý svůj život. Pobyt v domově s sebou samozřejmě přináší svá specifika a odlišnosti od života v malém domku či bytě. Část našich klientů byla zvyklá mít kolem sebe zvířata, ať hospodářská či domácí mazlíčky. Mazlíčky si k nám bohužel, až na výjimky (např. vlastní andulka) vzít nemohou. Částečně jim tuto ztrátu můžeme vynahradit našimi domovskými zvířaty. S oblibou říkáváme: „Kdo má rád zvířata, má rád lidi.“ A my v domově zvířata rádi máme a chováme je pro potěšení našich klientů. U nás v domově už řadu let provádíme vlastní canisterapii. Můžete u nás potkat 2 psí holky – kavalír španělky – Nelly a Peggy, 2 venkovní kočky domácí a nově od loňského podzimu s námi v domově žije Mikeš.

Mikeš k nám přišel jako malý kocourek, který po zimě půjde ven za kočkami na zahradu. Zima je pryč a Mikeš na zahradu chodí, ale nebydlí tam. Zůstal jako kocourek domácí v domově. Na Vánoce díky charitativní akci „Ježíškova vnoučata“ dostal darem kočičí strom.  Mikeš bydlí ve vstupní hale a může se tak pohybovat po domově. Jako malé kotě si okamžitě získal přízeň nejen nás sociálních pracovnic, našich klientů, ale i návštěvníků domova. Mnozí z nich byli a jsou doposud překvapeni, že potkají v domově kočku. Mikeš není žádný cvičený kocour na felinoterapii (obdoba známé canisterapie), ale jen jeho přítomnost a přirozená přítulnost dělá s našimi klienty divy. Najednou to byl v domově nový prvek a mnozí klienti pookřáli a začali chodit dolů do haly jen kvůli němu. Nebo naopak, když přišla rodina za svou babičkou či dědou, hned u dveří se ptali: „Kde je kočka? My si ji vezmeme za babi“.

Kromě těchto „mazlivých“ zvířat chováme v domově také rybičky, andulky, zakrslého králíka Julču a od letošního jara párek papoušků (Neoféma). Až příště uslyšíte o domově pro seniory, nemusíte si představovat jen smutné, strohé prostředí. A pokud se budete někdy chystat k nám do domova na návštěvu a máte doma psa, klidně jej vezměte s sebou. U nás jsou rodiny se psy vítány. Máme rádi nejen lidi, ale i zvířata.

  text i foto Alexandra Foukalová, sociální pracovnice DpS Předklášteří

Další článek:
Předchozí článek: