Včely po jarním slunovratu

Včely po jarním slunovratu

Prvním důležitým a dlouho očekávaným krokem pro včelaře je kontrola včelstev po dlouhé zimě. Je třeba zkontrolovat zejména množství zásob. V dubnu začíná bouřlivý rozvoj, líhnou se jarní včely. Tento měsíc je obdobím, kdy je počasí ještě hodně proměnlivé. Proto je dostatek zásob ze zimního období tolik důležitý, aby včelstva nehladověla.

Včelař pozorně sleduje letový provoz včel. Pokud mají dělnice nožičky obalené pylem, mělo by být všechno v pořádku. S rozkvětem třešně ptačí koncem dubna už včelař vkládá do včelstev první mezistěny pro stavbu nového díla. Mladé včely mají potřebu stavět a toho včelař musí využít. Také se objeví i trubčí dílo, které matka ráda zaklade.

Včelstva nejen nosí nektar a pyl z ovocných stromů, ale i z rozkvetlých lánů olejnin. Na tento okamžik už včelař musí být připraven a přidat včelstvům nový nástavek – medník. Je to období rozvoje a intenzivní nektarové snůšky. To je také čas, kdy můžeme začít i s chovem matek. Mladá výkonná matka je zárukou zdárného vývoje včelstva.

V tuto dobu včelař dbá na to, aby včelstvo mělo dostatek místa pro ukládání nektaru, pylu a dostatek prostoru pro další plod. Každá chybička se může vymstít v podobě nechtěného vyrojení včelstva. Toto období květenství vede k sílení včelstev, které mnohdy přejde do rojové nálady. Je tedy čas tvorby oddělků s mladou matkou, které zabrání rojení. Tím si připravíme i záložní včelstva pro další chovnou sezónu.

Na mé včelnici pro začínající včelaře: V dubnu si ukážeme, jak provést jarní prohlídku, ale také jak připravit včelstva na nadcházející nektarovou snůšku. V květnu, jak vychovat mladou matku, tedy její zajímavý chov.

text i foto Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: