Bluesová pomlázka posedmé

Bluesová pomlázka posedmé

Když v sobotu 30. března 2013 večer zazněly z pódia Kulturního domu v Železném první tóny v podání slovenské skupiny ZVA 12-28 Band, těžko kdo mohl tušit, že začíná tradice, která si najde svoje místo nejen mezi akcemi zdejšího regionu, ale také v kalendáři renomovaných hudebních festivalů. První Bluesová pomlázka možná ani neměla mít svoje pokračování, ale ohlas na vystoupení tří
kapel byl tak příznivý, že bylo prakticky ihned rozhodnuto o konání dalšího ročníku. A pak přibyl třetí, čtvrtý…

Letos se Bluesová pomlázka uskuteční již posedmé. V předchozích šesti ročnících se objevily nejen kapely z domácí bluesové špičky (Hoochie Coochie Band, St. Johnny feat. Charlie Slavík, Jiří Šlupka Svěrák & Nejenblues, Lukáš Martinek & Private Earthquake, ASPM Trio, Band Of Heysek a další), ale také účinkující spříznění s tímto stylem jen vzdáleně či vůbec (Ladě, Roman Dragoun, Twisted Rod) a především hosté ze zahraničí. Velmi dobrý dojem zanechaly vždy skupiny ze Slovenska (Erich Boboš Procházka & Marek Wolf, Dura Blues Club feat. Fedor Frešo), na pódiu ovšem kromě nich v různých ročnících stáli i umělci z Polska (Hot Tamales Trio), Německa (saxofonista českého původu Joe Kučera), Spojených států amerických (Jesse Ballard), a dokonce Argentiny a Ekvádoru (Demian Band).

V sobotu 13. dubna 2019 se v tradičním charismatickém prostředí v Železném sejdou tři skupiny, které sice tentokrát budou vesměs české, ale nabídnou dostatečně pestrý program. Již v 17 hodin zahájí (pod)večer crossoverové power trio The BladderStones. Hraje v obsazení Tomáš Frolík – kytara, zpěv; Jan Judl – baskytara, zpěv; Michael Nosek – bicí zpěv. Frolík má za sebou několik výukových lekcí u Robbena Forda či Marcuse Millera, „Johnnyho“ Judla je možno slýchat i se skupinami Jablkoň nebo Plastic People Of The Universe, Nosek hrává i s tak stylově odlišnými kolegy, jakými jsou třeba Beata Hlavenková a Mário Bihári. Skupina má na kontě dvě alba Bored Of Love (2014) a Without Cover (2017).

Po nich přijde na řadu dvojice Luboš Pospíšil & Pája Táboříková. Veterán naší poetické rockové scény vystupuje nejen s celou svojí kapelou 5P, ale také v menších seskupeních za doprovodu různých členů souboru. V této sestavě jejdoplní dáma, která je sice především bubenicí, ale po Pospíšilově boku zaměňuje bicí soupravu za klávesy a také bezvadně zpívá. Při vzniku festivalu si sice pořadatelé řekli, že vždy jeden účinkující ze tří nemusí do bluesové škatulky úplně zapadat, ale pokud si Pája střihne obvyklý Mercedes Benz z repertoáru Janis Joplin nebo si Luboš vzpomene na svoji českou verzi Mayallova Medvěda, určitě dostojí i oni názvu téhle akce.

Na závěr bývá namístě něco jako „radostný odvaz“. Postará se o něj pražská kapela Slapdash Rockabilly, která – jak napovídá už její název – se věnuje nejstarší podobě rock’n’rollového stylu, ještě s klasickým kontrabasem. Trio tvoří Petr Židlický – kytara, zpěv; Pavel Růžička – kontrabas, zpěv a Jan Štědronský – bicí, zpěv. Skupině dosud vyšla tři alba Neo Rock A Billy (2010), It’s All ’Round (2013) a Nobody Sees In My Head (2018). V její hudbě se mísí rock’n’roll s country, punkem či swingem a vždy přináší spoustu energie a zábavy.

Vstupenky na festival jsou v předprodejích jednak v Obecním úřadě v Železném a také v knihkupectví paní Raškové v Tišnově v Brněnské ulici.

Václav Seyfert

foto z archivu pořadatele

Další článek:
Předchozí článek: