Zóna v muzeu

Zóna v muzeu

Po úspěšné výstavě Milování v přírodě, kterou můžete zhlédnout v Muzeu města Tišnova ještě do 14. dubna, míří do muzea nová putovní výstava ZÓNA/Černobyl 30 let poté.

Výstava fotografií ukáže současnou podobu Černobylu, zejména přilehlé oblasti Pripjať – města duchů. Soubor tvoří 26 fotografií autora Luďka Ovesného, které doprovodí hudba Elišky Cílkové s názvem Pripyat Piano/The Sounds of Chernobyl. Hudební kompilaci Pripyat Piano vytvořila Cílková z tónů pian v opuštěné radioaktivní zóně, kterou osobně prošla a smíchala zvuky nástrojů s autentickými zvuky prázdného města.

Výstava bude rozšířena také o téma vliv katastrofy na obyvatele Tišnovska, proto se obracíme na tišnovské občany a obyvatele z okolních obcí s prosbou o zapůjčení fotografií z doby vypuknutí havárie v Černobylu 26. dubna 1986. Vzhledem k tomu, že obyvatelstvo tehdejšího Československa o této katastrofě a celém jejím dopadu z důvodu komunistické propagandy záměrně informováno nebylo, jedná se spíše o fotografie z rodinných alb typu: Výlety v přírodě, lidé na ulici, ve městě, sportovní aktivity, práce na zahrádce, na poli, na stavbě, sbírání hub a ovoce – jaro-léto 1986, „Pálení čarodějnic“ 30. 4. 1986, případně (povinný!) prvomájový průvod 1986.

Za zapůjčení fotografií předem děkujeme. Fotografie, prosím, zasílejte s popiskem elektronickou poštou na adresu muzeum@kulturatisnov.cz nebo přineste originál, který v muzeu naskenujeme a vrátíme.

Blanka Křížová, vedoucí muzea

Foto: pixabay.com

Další článek:
Předchozí článek: