Stříbrná pivní pečeť pro Abatyši Barboru

Stříbrná pivní pečeť pro Abatyši Barboru

Není to tak dávno, co jsme mohli Pivovaru Tišnov gratulovat k úspěchům na mezinárodní pivovarnické degustační soutěži v Maďarsku, a už je tu další „medailový“ počin.

Ve dnech 11.–16. února se v Českých Budějovicích uskutečnil již XXIX. mezinárodní pivní festival, jehož nejvyšší ocenění, Zlatá pivní pečeť, je nejprestižnější pivovarnickou cenou v celé republice. Představilo se tu celkově více než 1 200 piv z 245 pivovarů z 20 zemí celého světa a posuzovalo je 450 degustátorů z Česka i ze zahraničí. Kromě obvyklých piv zde měly své kategorie dokonce i cidery a minerální vody. Festival přilákal na pět tisíc konzumentů z řad veřejnosti. Akce má své kořeny v roce 1991, kdy se v Táboře uskutečnily první Slavnosti piva, kterých se tehdy v hotelu Palcát zúčastnilo šest pivovarů. Postupem let se festival rozrostl až do dnešních rozměrů.

Pivovar Tišnov sídlící na Ostrovci vedle fotbalového hřiště vyslal do soutěže kompletní sortiment svých výrobků a za úspěch lze rozhodně považovat už to, že se všechny jeho produkty probojovaly z úvodního do druhého kola. Vždyť v těch nejvíce obsazených kategoriích soutěžilo mnohdy i více než padesát vzorků. Největšího úspěchu dosáhl jemně chmelený spodně kvašený polotmavý 13% speciál Abatyše Barbora, který se v kategorii „Speciální polotmavé pivo z minipivovaru“ umístil mezi 36 soutěžícími pivy na druhé příčce za vítězným Slavkovským Bockem. Třetí příčku obsadil Magor 15°, pivo z Rodinného pivovaru Zichovec ve středočeských Klobukách. Oceněnou „Barboru“ lze v čepované podobě v Tišnově a nejbližším okolí ochutnat v Tišnovské pivnici v Jungmannově ulici nebo v Restauraci U Mocnáře v Hradčanech.

Absolutním vítězem budějovické soutěže napříč všemi kategoriemi a držitelem ceny World Beer Seal 2019 se stala Třináctka z Pivovaru Rohozec v Malém Rohozci u Turnova.

Václav Seyfert

Petr Peška přebírá od primátora Českých Budějovic Ing. Jiřího Svobody cenu za Abatyši Barboru. Fotografie z archivu Pivovaru Tišnov

Další článek:
Předchozí článek: