Hasič Jiří Oharek je Gentleman silnic

Hasič Jiří Oharek je Gentleman silnic

V průběhu letošního února vysílal Český rozhlas studio Brno několikrát zprávu, že brněnský hasič Jiří Oharek převzal ocenění  Gentleman silnic. To je sice pravda, Jiří Oharek je již třicet let profesionálním hasičem a slouží v Brně, ale od narození je občanem Tišnova.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie České republiky, který vznikl v roce 2004. Jeho cílem je motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali, nebyli k sobě lhostejní a všímali si svého okolí. Jiří Oharek loni v červenci byl ve svém volnu s manželkou v Brně nakupovat a dostali se až do prostoru křižovatky ulic Poříčí a Bauerova. Zrovna se tam střetlo osobní auto a motocykl. Motorkář ležel na zemi a měl tepenné krvácení. Kolem už byl hlouček lidí, ale nikdo se neměl k tomu, aby ho ošetřil. Jiří Oharek mu poskytl odborně první pomoc. Jak se později dozvěděl, zachránil mu život.

Mimo ocenění Gentleman silnic dostal ještě medaili krajského ředitele policie a krajského ředitele Hasičského záchranného sboru. Ocenění Gentleman silnic mu předal policejní prezident.

„Moje profese mi dala to, že bych v takovémto případě nedokázal jen projít,“ řekl na závěr našeho rozhovoru Gentleman silnic Jiří Oharek.

Josef Ondroušek

foto: Firebrno.cz

Další článek:
Předchozí článek: