Naši žáci opět pomáhali

Naši žáci opět pomáhali

Prvního března přijeli žáci učebního oboru ošetřovatel ze Střední školy a základní koly Tišnov do Brna podpořit sportovně-dobročinnou akci pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Tato nemoc postihuje centrální nervový systém, má nepředvídatelný průběh od minimálních tělesných postižení až po těžkou invaliditu. Její příčiny nejsou objasněny. Choroba se vyskytuje od puberty zhruba
do 30 let, u žen dvakrát až třikrát častěji. Dnes víme, že pravidelná péče o fyzickou i psychickou kondici je naprosto zásadní součástí úspěšného léčebného režimu.

Maraton s roztroušenou sklerózou (MaRS) je jedinou celostátní akcí, které se aktivně účastní pacienti, fyzioterapeuti, lékaři, přátelé a široká veřejnost. Stejně jako loni se akce konala v Lázeňském a relaxačním centru v Rašínově ulici, kde je k dispozici vybavená posilovna, tělocvična a bazén.

V 10 hodin maraton odstartoval a trval nepřetržitě díky různým sportovním aktivitám do 17 hodin. Návštěvníci se během dne mohli zapojit do kruhového tréninku, smíchocviků, což je aktivita vycházející z jógy smíchu, posilovat s gumou, cvičit se šátky atd.

Paralelně s těmito aktivitami mohli všichni cvičit v posilovně, kde se jim věnovali žáci naší školy. Trpělivě pomáhali na posilovacích strojích i během cvičení. Jejich ošetřovatelské dovednosti a empatie přispěly k pohodě a klidu při zdravém pohybu.

Zdraví i nemocní zažili den plný radosti a pohybu. Naši žáci odjížděli s pocitem spokojenosti, že svou pomocí přispěli lidem, kterým nemoc ztěžuje život. Byla to akce plná radosti a smyslu. V jejím průběhu organizátoři podávali zájemcům informace o tomto nevyléčitelném onemocnění a pomocí dobročinné sbírky získali prostředky na cvičební aktivity a pomůcky, které nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Kateřina Kouřilová

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: