Edison spojil ve škole lidi odlišných kultur a národností

Edison spojil ve škole lidi odlišných kultur a národností

Již potřetí se Střední odborná škola Fortika zúčastnila programu Edison. Tento projekt zprostředkovává studentská organizace AIESEC. Edison je multikulturní vzdělávací program zaměřený na poznávání cizích kultur a omezení našich předsudků a stereotypů vůči jiným národům. 

Vysokoškolští studenti z různých koutů světa si sami vybrali Českou republiku, aby zde po dobu šesti týdnů seznamovali žáky základních a středních škol s tradicemi, historií a gastronomií své rodné země. V letošním roce k nám v týdnu od 28. ledna do 3. února 2019 zavítali Korejec Jeon, Číňan Stan, Gruzínka Mariami a Indonésan Henry. Celý týden byli ubytováni na internátu nebo v domácnostech studentů a formou prezentace představovali své země. Na oplátku jim žáci druhých ročníků vlastnoručně připravili tradiční česká jídla. Nejvíce je zaujaly knedlíky, které nazývali chléb. 

Také jsme společně navštívili Cisterciácké opatství Porta coeli v Předklášteří a Podhorácké muzeum. Velkým zážitkem bylo stavění sněhuláka, zejména pro Indonésana Henryho, který viděl poprvé v životě sníh. Ve čtvrtek ukázali své schopnosti studenti naší školy. Předvedli například bartender show, vyřezávání ovoce, zpěv nebo hraní na ukulele. Odpoledne jsme si ještě poměřili své dovednosti na bowlingu a poslední den jsme navštívili Moravský kras. Při projížďce na lodičkách jsme studentům ukázali krásy Punkevních jeskyní. V den odjezdu jsme se s nimi rozloučili jako s přáteli a doufáme, že to nebylo naše poslední setkání.

 

Natálie Kalášková

 

Další článek:
Předchozí článek: