Guarneri Trio prague v cyklu koncertů Klubu přátel hudby

Guarneri Trio prague v cyklu koncertů Klubu přátel hudby

Abonenty zdejšího Kruhu přátel hudby i ostatní příznivce klasiky čeká v březnu další zajímavý koncert v rámci tradičního celoročního cyklu. Ve středu 6. března vystoupí od 19.30 hodin v sále v Mlýnské ulici Guarneri Trio Prague. Mezinárodní tisk řadí tento soubor k předním komorním tělesům, a to především pro prvotřídní souhru, mimořádnou zvukovou kvalitu a vysokou technickou virtuozitu. Trio pravidelně vystupuje na hudebních festivalech v zahraničí, je zváno na rozsáhlá koncertní turné nejen po Evropě, ale i dalších kontinentech. Existuje již více než třicet let, první vystoupení se uskutečnilo přesně 23. listopadu 1986. Česká televize jej nedávno představila v rámci cyklu České komorní zlato a jeho členy označila za aristokraty komorní hudby.

Klavíristou tria je Ivan Klánský (*1948), současně profesor na pražské AMU a na Vysoké hudební škole v Luzernu. Tam působí rovněž violoncellista Marek Jerie (*1947), na housle hraje Čeněk Pavlík (*1955), vítěz mezinárodních soutěží v Praze a Londýně, který se věnuje výhradně koncertní činnosti.

Pro Supraphon a francouzské vydavatelství Praga Digitals nahrálo Guarneri Trio Prague mimo jiné všechna klavírní tria Ludwiga van Beethovena, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Franze Schuberta, Antonína Dvořáka, Dmitrije Šostakoviče, Johannese Brahmse, Josefa Suka, Wolfganga Amadea Mozarta
a Bedřicha Smetany. V repertoárové nabídce souboru ovšem najdeme rovněž soudobé autory Luboše Fišera, Aleše Březinu či švýcarského Thüringa Bräma a také české skladatele z období vídeňské klasiky – Huga Voříška a Antonína Rejchu.

Nenechte si ujít další mimořádný zážitek a přijďte si poslechnout hudebníky, kteří v České republice nevystupují zase tak příliš často.

Václav Seyfert

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: