Televizní tvorba českých režisérů na velkém filmovém plátně

Televizní tvorba českých režisérů na velkém filmovém plátně

Televizní filmy jsou součástí tvorby celé řady filmových režisérů a jen málokdy má divák příležitost vidět některé z nich na velkém plátně. V Tišnově se tato šance naskytne přihlášeným účastníkům cyklu přednášek v rámci Univerzity volného času pořádané Městskou knihovnou Tišnov, který byl vypsán na jaro letošního roku pro právě začínající
výukový semestr.
V osmi dílech, které se vesměs uskuteční vždy v úterý od 16.30 hodin přímo v sále Kina Svratka, se představí osm českých režisérů svými pracemi pro Československou televizi. Nejprve to budou čtyři legendy našeho filmu, u nichž mnohá díla vytvořená pro televizní obrazovky byla téměř rovnocenným doplňkem klasické tvorby určené přímo pro kina: Karel Kachyňa, Jaromil Jireš, Jiří Krejčík a Ivo Novák. V druhé polovině cyklu je naopak vystřídají režiséři, kteří tvořili prakticky výhradně pro televizi: Jiří Bělka, Pavel Háša, Jaroslav
Novotný a Anna Procházková.
Každý díl bude zahájen krátkým lektorským úvodem, po němž bude vždy promítnut celý televizní film konkrétního režiséra. Mluvené slovo a filmová projekce budou navíc při každé přednášce doplněny speciálně vydaným tištěným programem. Předpokládaný program jednotlivých dílů přednáškového cyklu je následující:
úterý 12. února
KAREL KACHYŇA
Duhová kulička (1985), 76 minut, hrají Lubor Tokoš, Josef Somr aj. Poetický příběh chlapce, který na chalupě v jižních Čechách nabírá životní moudrosti od svého svérázného dědečka.
úterý 26. února
JAROMIL JIREŠ
Naděje má hluboké dno (1988), 80 minut, hrají Jana Dítětová, Vlastimil Brodský, Ivan Trojan aj. Jímavý film podle románu Jaromíry Kolárové o stárnoucí ženě, která se musí vyrovnat se složitou situací, vybízející k životní rekapitulaci. Vyznamenaný film festivalu Zlatá Praha 1989. V jedné ze svých posledních rolí exceluje Jana Dítětová.
úterý 12. března
JIŘÍ KREJČÍK
Povídka malostranská (1981), 86 minut, hrají Jiří Menzel, Rudolf Hrušínský aj. Nestor českých filmařů osobitě zpracoval Nerudovu povídku Figurky, vyprávějící o advokátním koncipientovi připravujícím se na zkoušky v podnájmu jednoho z malostranských domů, obývaného opravdu téměř samými specifickými „figurkami“.
úterý 26. března
IVO NOVÁK
Kam slunce nechodí (1971), 67 minut, hrají Vladimír Menšík, Iva Janžurová aj. Komedie o zahradníkovi, který musí řešit otázku, zda porušení mravnosti může přinést rodinné štěstí. Na námětu filmu se podílel samotný Vladimír Menšík, kromě skvělých hereckých výkonů příběhu dominuje i letní atmosféra Říčan u Prahy.
úterý 9. dubna
JIŘÍ BĚLKA
Waterloo (1967), 99 minut, hrají Rudolf Hrušínský, Zdeněk Štěpánek aj. V červnové noci se několik hodin před bitvou Napoleon Bonaparte rozhoduje, zda jít do boje a riskovat, že jej nevyhraje, nebo do něj nejít, což ovšem znamená abdikovat. Jedna z mnoha úchvatných hereckých kreací Rudolfa Hrušínského.
úterý 23. dubna
PAVEL HÁŠA
Ohňostroj v Aspern (1987), 80 minut, hrají Květa Fialová, Svatopluk Beneš aj. Inscenace podle románu Ladislava Fukse Vévodkyně a kuchařka. Francouzská šlechtická vdova cítí ve Vídni konce 19. století blížící se zánik starého aristokratického světa. Režisérova manželka představuje titulní postavu, v níž je prý autobiograficky rafinovaně ukryt samotný autor předlohy.
úterý 14. května
JAROSLAV NOVOTNY
Rapotínská tragédie (1970), 73 minut, hrají Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Miriam Kantorková aj. Film, který po svém natočení nesměl být uveden a na obrazovce se objevil až v roce 1992. Kritický pohled na poměry v někdejším zemědělském družstvu a současně studie primitiva, který si své sebevědomí založil na chlapácké nevěře.
úterý 28. května
ANNA PROCHÁZKOVÁ
Hrabě Drakula (1970), 76 minut, hrají Ilja Racek, Jan Schánilec, Klára Jerneková aj. Odvážná česká verze legendárního příběhu Brama Stokera o transylvánském upírovi, kterého představuje opravdu démonický Ilja Racek. Jako ponuré sídlo krvelačného hraběte filmařům stylově posloužil hrad v Lipnici nad Sázavou. Bonusem, určeným především pro děti či
vnoučata přihlášených účastníků, bude kultovní devítidílný televizní seriál režiséra
HYNKA BOČANA

Záhada hlavolamu z roku 1969 (2×112 minut, hrají Ivan Vyskočil, Jan Tříska, Roman Skamene aj.), který bude ve dvou pokračováních promítnut v březnové soboty 9. 3. a 16. 3., vždy dopoledne od 9.30 hodin.

Pořádající Městská knihovna Tišnov sice vypsala uzávěrku přihlášek k účasti na tomto cyklu na 25. ledna 2019, ovšem vzhledem k tomu, že kapacita kina výrazně převyšuje možnosti v dosud užívaných prostorách samotné knihovny, jistě nebudete odmítnuti, pokud se k přihlášení odhodláte i nepříliš dlouho po uplynutí tohoto data. Vřele doporučujeme…

Václav Seyfert

Rudolf Hrušínský jako Napoleon Bonaparte
v televizním filmu Jiřího Bělky Waterloo

Další článek:
Předchozí článek: