AKCE MĚSTSKÉ KNIHOVNY TIŠNOV

AKCE MĚSTSKÉ KNIHOVNY TIŠNOV

Zapomenutý klášter augustiniánek v Doubravníku – Mgr. Pavel Staněk
5. 2. 2019 v 17.00 hodin
V úvodu si něco povíme o společnosti Archaia Brno, z. ú., a jejích aktivitách na Tišnovsku. Hlavním tématem bude klášter v Doubravníku. Ve stručnosti si shrneme, co o něm víme z písemných pramenů a jak se nám jeví na základě archeologických výzkumů z let 2011 až 2016. Pavel Staněk je absolvent Masarykovy univerzity V Brně, oboru archeologie. Zaměstnanec společnosti Archaia Brno, z. ú., na jejíchž výzkumech se podílí od roku 2007. V letech 2012 a 2013 vedl výzkum v Doubravníku.
Vstupné: 50 Kč
Počet míst je omezen. Vstupenky zakoupíte v Městské knihovně Tišnov vždy v půjčovní době.

SmyslůPlný rok 2019 
Ze Země do vesmíru – Mobilní planetárium
21. 2. 2019 od 16.00 hodin
Mobilní planetárium – snaží se hravou a zábavnou formou popularizovat vzdělání v oblasti astronomie a přírodních věd. Slouží nám k tomu vynikající didaktická pomůcka – naše mobilní planetárium. Je to digitální přístroj, pomocí kterého můžeme našim divákům během krátké chvíle demonstrovat podmořský svět, lety do vesmíru či třeba krajinu na Marsu. Při projekci se navíc leží, čímž je zážitek z projekce ještě umocněn.
Programy:
• 16.00 hodin: Se zvířátky do vesmíru – určeno pro děti od 3 let
• 16.45 hodin: Původ života – určeno pro děti od 8 let
• 17.30 hodin: Neuvěřitelný vesmír – pro děti i veřejnost
• 18.15 hodin: Temná hmota – NOVINKA, poprvé promítáno u nás, určeno pro širokou veřejnost
Změna programu vyhrazena.
Vstupné: 50 Kč / jednotlivý program
Počet míst je omezen. Vstupenky zakoupíte v Městské knihovně Tišnov vždy v půjčovní době.

Na kole do horských vesnic Ázerbájdžánu – Radomír Čížek
26. 2. 2019 v 17.30 hodin
Šumperský cyklocestovatel Radomír Čížek odletěl v dubnu 2018 na 18denní výpravu do turisty stále ještě nepříliš objeveného Ázerbájdžánu. Hlavním cílem jeho výpravy bylo na vlastní kůži okusit život „obyčejných“ lidí v odlehlých horských vesničkách, kde končí cesty a začíná jiný svět. Svět, kde se jako by zastavil čas a lidé žijí v pro nás těžko představitelných podmínkách. Ázerbájdžán je zkrátka fascinující země, kde na každém rohu číhají pozoruhodné scény a momentky, události pravidelně nabírají zcela nepředvídatelný vývoj a zničehonic Vás dostávají do často velice kuriózních situací.

ODDĚLENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ
Knihy mého srdce
Knihy mého srdce je projekt na podporu dětského čtenářství probíhající od roku 2004 ve spolupráci mezi MěK Tišnov a ZŠ Smíškova. V roce 2019 je naším cílem do projektu zapojit i další základní a mateřské školy v Tišnově tak, aby akce probíhaly rovnoměrně během celého roku. Stávající nabídku převážně klasických autorů chceme rozšířit o knihy
ze současné dětské literatury. V prvním pololetí bude probíhat pro ZŠ a MŠ následující program:

Besedy o autorech (leden–prosinec)
V letošním roce vyhlašujeme ke 120. výročí narození autora Rok Ondřeje Sekory. Dále se žáci seznámí se životem a literárním dílem Astrid Lindgrenové, Václava Čtvrtka, Heleny Zmatlíkové, Jiřího Trnky a Josefa Lady. Besedy jsou určené především pro děti z MŠ a 1.–5. tříd ZŠ. Termíny besed je třeba předem domluvit na telefonním čísle 549 121 003.

Setkání s autorkou Markétou Pilátovou
22. 1. 2019 od 9.00 hodin
Autorka uvede svoji nejnovější knihu Co vyprávěla gorila. Akce je určená pro žáky 4. tříd ZŠ.

O dvanácti měsíčkách – hudební vystoupení
23. 1. 2019 od 8.30 hodin
Nedvědický pěvecký soubor Cvrčci zahraje pohádku z dílny pánů Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Hudebním vystoupením zahájíme aktivity na podporu nejmladších
dětských čtenářů. Akce je určená dětem z MŠ.

Setkání se spisovatelkou Klárou Smolíkovou
14. 3. 2019 od 8.00 hodin
Beseda nad knihou Spolkla mne knihovna. Akce je určená pro žáky 4. a 5. tříd ZŠ.

Setkání se spisovatelkou Petrou Dvořákovou
4. 4. 2019 od 8.30 hodin
Beseda vychází z knihy Julie mezi slovy. Autorka se od roku 2013 systematicky věnuje osvětové činnosti v základních a středních školách. Akce je určená pro žáky 3. tříd ZŠ.

Malování Adolfa Dudka – vystoupení
30. 5. 2019 od 9.00 hodin
Autor na besedách seznamuje žáky s prací ilustrátora od inspirace po vznik celé knihy. Kromě spousty legrace si žáci odnesou představu o tom, jak vypadají moderní dětské knížky. Adolf Dudek získal ocenění nejprodávanějšího ilustrátora dětských knih. Zábavné vystoupení je určené pro žáky 3. tříd ZŠ.

Slavnostní vítání prvňáků mezi čtenáře knihovny
6. 6. 2019 od 8.30 hodin
V programu tradičně vystoupí Nedvědický pěvecký soubor Cvrčci s pohádkou O Budulínkovi. Prvňáčkům předáme památný čtenářský deníček, průkaz do knihovny zdarma a pěknou knihu.

 

Edita Hečová

Ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: