AKCE MĚSTSKÉ KNIHOVNY TIŠNOV

AKCE MĚSTSKÉ KNIHOVNY TIŠNOV

Čtenářská výzva 2018 – vyhodnocení
Nezadržitelně se nám blíží konec roku 2018 a s ním i konec Čtenářské výzvy 2018! Připomínáme, že ti z Vás, kteří se zapojili, můžete odevzdávat vyplněné archy v knihovně nebo poslat na e-mail do 4. ledna 2019. V lednu se můžete těšit na vyhodnocení a zajímavé odměny. Na rok 2019 vyhlašujeme další Čtenářskou výzvu. Bližší informace najdete v lednu na webu knihovny.

SmyslůPlný rok 2019
Mozaikujeme spolu – Marie Bezuchová
29. 1. 2018 v 16.00 hodin
Večerní dílna, v níž spolu nakoukneme do tajů této starobylé, ale stále živé techniky. Na dílně si osvojíte základy mozaikového „řemesla“. Dostanete spoustu informací o technické stránce tvoření a vyzkoušíte si, co jak dělat (a jak ne). Čeká nás práce s keramickými a porcelánovými střípky, kladivem, kleštěmi… Rozbíjení, štípání, lepení… Ruce špinavé od spárovačky… A překvapení na konec, až se vyloupne nové mozaikové dítko.
Vstupné: 50 Kč
Počet míst je omezen. Vstupenky zakoupíte v Městské knihovně Tišnov vždy v půjčovní době.

ODDĚLENÍ PRO DOSPĚLÉ ČTENÁŘE
Univerzita volného času letní semestr 2018/2019
Městská knihovna vyhlašuje pro blížící se letní semestr (únor–květen) nové cykly přednášek. Zájemci o přednášky UVČ se musí přihlásit osobně do 25. ledna 2019 v Městské knihovně Tišnov. Na kurz „Šance pro oči“ se přihlašujte na https://www.opravdovysvet.cz/sance-pro-oci-kurzy-zlepseni-zraku/.

Šance pro oči – kurz zlepšení zraku a udržení zdravých očí
Oko – do duše okno. Naše oko je víc než jen zrakový orgán. Naše oko jsme my, naše oko je náš život, naše oko je spojení se světem okolo. Každé oko má šanci na zlepšení. Každé oko může vidět. Každé oko může být zdravé. V rámci kurzu se pracuje s mnoha pomůckami. V žádném případě nezůstáváme pouze u oční jógy a jednoduchých cviků, se kterými se
běžně setkáváme v časopisech. Celý kurz je pestrý, přináší mnoho nových informací, přístupů a vhledů k našim očím. Vysvětlíme si, jak zásadní vliv má naše oko na naši psychiku a naše prožívání života. Přihlašování na: https://www.opravdovysvet.cz/sance-pro-oci-kurzy-zlepseni-zraku/.
Přednáší Mgr. Martina Bajerová Šopfová.
Zahájení: 4. 2. 2019 v 17.30 hodin

Televizní tvorba českých režisérů
V osmi dílech se představí osm českých režisérů svými pracemi pro Československou televizi. Nejprve to budou čtyři legendy našeho filmu, u nichž mnohá díla vytvořená pro televizní obrazovky byla téměř rovnocenným doplňkem klasické tvorby určené přímo pro kina: Karel Kachyňa, Jaromil Jireš, Jiří Krejčík a Ivo Novák. V druhé polovině cyklu je vystřídají naopak režiséři, kteří tvořili prakticky výhradně pro televizi: Jiří Bělka, Pavel Háša, Jaroslav Novotný a Anna Procházková. Každý díl bude zahájen krátkým lektorským úvodem, po němž bude vždy promítnut celý televizní film konkrétního režiséra. Mluvené slovo a filmová projekce budou doplněny speciálně vydaným tištěným programem.
Přednáší Václav Seyfert.
Zahájení: 12. 2. 2019 v 16.30 hodin v Kině Svratka

Pernštejnské panství po Pernštejnech
Osudy a činy jeho majitelů v letech 1596–1710
Proč a jak došlo k prodeji panství Pernštejny? Kdo byli další majitelé „pernštejnského panství“ a jaké byly jejich osudy? Tyto a mnohé další otázky Vám zodpoví cyklus přednášek pana Františka Bednáře. Mimo jiné se také dozvíte o památkách, které po nich zbyly. Součástí cyklu bude exkurze do areálu zámecké zahrady. Přednáší Ing. František Bednář.
Zahájení: 6. 2. 2019 v 16.45 hodin

Virtuální univerzita 3. věku– letní semestr 2018/2019
Zájemci o přednášky VU3V se musí přihlásit osobně do 25. ledna 2019 v Městské knihovně Tišnov.

Klenoty barokního sochařství v českých zemích
Kurz během šesti videopřednášek seznámí posluchače s několika nejznámějšími sochařskými památkami z období baroka v České republice.
Vstupné: 300 Kč
Začátek kurzu: 5. 2. 2019 v 9.30 hodin

ODDĚLENÍ PRO DĚT I A MLÁDEŽ
V měsíci lednu připravujeme pro základní a mateřské školy v Tišnově v rámci projektu Knihy mého srdce následující program:
Svět Astrid Lindgrenové – žákovská výstava
27. 11. 2018 – 30. 4. 2019 – Městská knihovna Tišnov, dětské oddělení
27. 11. 2018 – 14. 1. 2019 – Galerie Josefa Jambora
Výtvarné a literární práce dětí 1. a 2. stupně návštěvníkům připomínají nezapomenutelné literární dílo autorky. Vznikaly jako odezva na předcházející aktivity, kdy děti četly, psaly a kreslily. Výstava bude ke zhlédnutí během otevírací doby knihovny a galerie.

Setkání s autorkou Markétou Pilátovou
22. 1. 2019 v 9.00 hodin a 10.30 hodin
Pobyt v Argentině a Brazílii ji inspiroval k napsání prvního románu Žluté oči vedou domů, který byl stejně jako kniha pro děti Kiko a tajemství papírového motýla nominován na cenu Magnesia Litera. Na besedě se autorka zaměří na nejnovější knihu Co vyprávěla gorila. Akce je určená pro žáky 4. tříd.

O dvanácti měsíčkách
23. 1. 2019 od 8.30 hodin
Hudební vystoupení Nedvědického pěveckého souboru Cvrčci pod vedením sbormistryně Petry Glosr Cvrkalové. Pohádka z dílny pánů Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře je určená nejmladším čtenářům z MŠ.

Edita Hečová

foto ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: