Stolní hokej Stiga je sport pro každého. Od září v Sokolovně Tišnov

Stolní hokej Stiga je sport pro každého. Od září v Sokolovně Tišnov

Mnozí z nás ví, oč tu běží. Určitě jste měli, nebo ještě máte doma nějaký stolní hokej. Hráli jste ho s tátou, sourozenci, kamarády anebo na návštěvách. Stiga hokej je napříč generacemi super zábava. Nabízí mnoho podobného s ledním hokejem, tedy konkrétně zábavu, napětí i také adrenalin. Hrát můžete proti komukoliv, bez ohledu na věk či pohlaví.

Ale co je to vlastně Stiga hokej? Švédská firma Stiga začala vyrábět svůj táhlový hokej začátkem osmdesátých let. Na hřišti se v každém týmu pohybují tři útočníci, dva obránci a brankář. Každou figurku je možné ovládat samostatným táhlem – posouváním a rotací. Díky jeho zdařilému provedení a také díky nadšení švédských hráčů se postupně rozšiřoval i do okolního světa. Po několika úpravách hrací plochy se dostal až k dnešní podobě, která zaručuje bezproblémový průběh zápasů. V roce 2017 to bylo přesně šedesát let, co se Stiga hokeje vyrábějí.

Stiga hokej není jenom hra, na které vyrostly již tři generace kluků a holek, ale rovněž sportovní disciplína. Umíte si představit, že byste se mohli účastnit turnajů ve Stiga hokeji v rámci měst v České republiky, nebo třeba na celosvětové úrovni? Že už je to moc?  Od začátku osmdesátých let se po celém světě pravidelně pořádají mezinárodní turnaje, které vrcholí každé dva roky mistrovstvím světa. A čeští reprezentanti patří ke světové špičce. Tak se přijďte podívat nebo si zahrát a uvidíte sami. Začínáme v září v prostorách budovy tišnovské sokolovny, podrobné informace budou k dispozici včas v informační vitríně Sokolovny Tišnov.

Jindřiška Halvová

Foto: Kamila Špičáková

Další článek:
Předchozí článek: