Muzeum města Tišnova chystá „Mykokosmos“

Muzeum města Tišnova chystá „Mykokosmos“

Poznali jste z názvu, čemu se bude věnovat naše další sezónní výstava? Předpona „myko“ vám jistě napověděla, že se jedná o houby.

Houby představují velkou skupinu živých organismů dříve řazenou k rostlinám, ale nyní vyčleněnou do samostatné říše. Je známo kolem 70 000 druhů hub. U nás je zjištěno asi 10 000 druhů. Věda zabývající se houbami se nazývá mykologie.

Jedlé druhy slouží jako potravina s malou kalorickou hodnotou nebo jako pochutina. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Vždyť houby jsou nejen jídlo, ale pro mnohé i vášeň. Houby, pokud je nesmažíme, jsou dietní, obsahují 90 % vody, 6 % bílkovin a 1 % minerálních látek, především draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a stopové prvky jako například zinek, měď a mangan. Mají nízkou energetickou hodnotu, ale přesto je nelze považovat pouze za koření a pochutinu. Představují zdroj vlákniny, najdeme v nich i některé vitamíny, provitamín A, skupinu vitamínů B, vitamín D. Podporují činnost střev, některé druhy mají léčivé účinky. Sušené i čerstvé houby byly dokonce uváděny mezi dávkami, které museli poddaní odevzdávat vrchnosti. Jednalo se především hřiby, lišky a smrže. První houbové recepty byly uvedeny v kuchařce Jana Kantora vydané roku 1553.

Na výstavě uvidíte nejen známé jedlé houby, které obohacují náš jídelníček, ale nahlédnete i do světa hub nejedlých, tvarově a barevně zajímavých. Chybět nebudou ani houby jedovaté, které by měl znát každý, kdo vyrazí s košíkem do lesa. Každoročně se u nás sbírají houby, které jsou našemu zdraví prokazatelně škodlivé a občas za to zaplatíme i daň nejvyšší – náš život.

Seznámíme Vás také s druhy léčivými, našemu zdraví prospěšnými, i s druhy, které si můžeme v domácích podmínkách sami vypěstovat. A každoročně se u nás najde i pestrá paleta druhů, o kterých toho moc nevíme. Jedná se o nepůvodní druhy, které v našich podmínkách zdomácněly. Často k nám přicestovaly z velké dálky, především s kulturou nepůvodních dřevin a rostlin, které člověk s oblibou vysazuje.

Jsme národem houbařů, a tak vás jistě bude zajímat, jak správně jednotlivé houby sbírat a upravovat. Nahlédnete do kuchyňky houbaře, seznámíte se s některými recepty, a také jak houby konzervovat.

Autorskou výstavu Mykokosmos zapůjčenou z Muzea Komenského Přerov jsme rozšířili o část „Houby a houbaření na Tišnovsku“, která je věnována našemu regionu. Výstava bude zahájena 8. září. a potrvá do 4. listopadu. Prohlédnout si ji můžete ve dnech středa až neděle v čase od 10:00 do  17:00 hodin.

Blanka Křížová, Josef Permedla

Ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: