I Tišnov má svůj Race

I Tišnov má svůj Race

Některá anglická slova u nás v poslední době natolik zdomácněla, že se čeština vlastně ani nesnaží uplatňovat v běžné komunikaci jejich domácí podobu. Říkáme prostě level, layout, billboard, public relation či talk-show a vůbec nám to nepřijde zvláštní.

Do této kategorie se zařadil ve sportu také termín „Race“. V prostém překladu je to vlastně „závod“, ale když se někde tohle slovo objeví v názvu příslušné akce, každý už ví, že jde o některou z forem „extrémního“ překážkového běhu, s nimiž se nedávno téměř roztrhl pytel. První vlaštovkou se stal Spartan Race, který vznikl v roce 2010 v USA a bleskově se rozšířil do celého světa. Běh v terénu je tu kombinován s řadou překážek, které je nutno zdolat, a mezi něž patří například přenášení těžkých břemen, plazení pod ostnatým drátem, ručkování po provazové síti, šplhání, horolezecká stěna a mnoho dalších. Z této disciplíny se časem vytvořily další velmi podobné, občas více militarizované, jako Army Run nebo Gladiator Race, jinde spíš humorné, jak lze tušit třeba přímo z pojmenování závodu Bahňák. Společně se tyhle překážkové běhy označují anglickou zkratkou OCR (Obstacle Course Racing).

Do Tišnova tento fenomén pronikl vloni na podzim, kdy se uskutečnil první ročník závodu PT Race, přičemž úvodní dvě písmena mohou znamenat Předklášteří-Tišnov, ale současně jsou i zkratkou pořádajícího spolku Plniči trubiček. Startovalo 17 odvážlivců (13 mužů a 4 ženy), kteří museli zvládnout trať z hřiště pod Květnicí přes samotný vrchol této hory, pak lesem kolem lomu u Lomničky, podél Besénku a následně železničních kolejí ke Svratce (tu bylo nutno překonat přímo vodou) a nakonec kolem předklášterského rybníka do parku a na Klínek, kde po závěrečném výstupu lyžařským svahem na všechny čekal cíl a na ty nejlepší také pěkné ceny. Na trati byla zhruba desítka stanovišť, kde se přenášely pneumatiky, stoupalo za pomoci lana a plnily další úkoly. Vydařená akce byla podrobně zdokumentována jednou z nejlepších reportáží Tišnovské televize za celý uplynulý rok.

PT Race se letos dočká svého pokračování, a to v sobotu 29. září. Tentokrát i ve spolupráci s NEVZDAVEJTO.CZ. Podrobnosti o nástrahách trati, která má být letos ještě atraktivnější než vloni, zatím nebudeme prozrazovat, ale rozhodně si tuhle zajímavou akci nenechte ujít, ať už jako diváci (nejlepší podívaná pro ně vloni byla u Svratky, kde se běžci povinně nořili do vodního živlu) nebo ještě lépe jako přímí aktéři závodu. Na závěrečné afterparty rádi zapomenete na všechny nástrahy, kterými jste museli projít a budete mít dobrý pocit, že jste potýrali tělo i ducha. Podrobnosti najdete na www.ptrace.borec.cz.

Václav Seyfert

Fotografie:

Závodu PT Race se v roce 2017 zúčastnil dokonce i Radek Leifer, známý spíše pod přezdívkou Berry, který tentokrát vyměnil svůj počítač za vlny řeky Svratky. Foto Michal Juříček.

Další článek:
Předchozí článek: