Co nového v Kambodži?

Co nového v Kambodži?

V loňském prázdninovém čísle jsme představili tišnovský spolek Kambodža Oči dokořán, jehož cílem je podpora výuky ve škole v oblasti Angkor Wat v Kambodži. Jeho činnosti se následně ve své reportáži věnovala rovněž Tišnovská televize. Přesně po roce jsme znovu oslovili Mgr. Petru Konečnou s dotazem, co je v jejich záslužném počínání od minulého léta nového.

„V únoru letošního roku jsem opět navštívila školu CBE Christine v Kambodži, která poskytuje výuku 120 dětem z okolí chrámů Angkor Wat. Hlavním cílem bylo zavítat do země, která mně přirostla k srdci a kde již téměř šestým rokem pomáháme prostřednictvím spolku Kambodža Oči dokořán, z.s. zajistit základní výuku dětem ve věku od 6-16 let.

Proběhla kontrola účetnictví, dovezla jsem další laptop pro nově zřízenou výuku IT ve škole. Zřídil se super rychlý internet, nová elektrická přípojka do státní sítě neb generátor v sousední vesnici fungoval, jen když se mu chtělo, dále byly na řadě děravé střechy učeben, které jsme stihli opravit těsně před monzunovými dešti. Byly dokoupeny učebnice a sportovní potřeby. S adoptovanými na dálku jsem zajela i na nákup potřebných věcí, které zaplatili jejich „rodiče“ z ČR jako bonusový dar. Jejich skromnost byla až mrazivá, protože jedna si přála rýži, aby měli doma co jíst a zbytek chtěl tenisky, protože do státní školy nemohou chodit v žabkách nebo bosí. Kluci chtěli hlavně kopačky a fotbalový dres, protože hrají ve školním fotbalovém týmu pod vedením učitele Bana, který ve škole i bydlí, protože nemá kde jinde. Alespoň nám hlídá knihovnu, která je jak počítačovou učebnou, tak místem, kde Ban může složit hlavu. Učitelé dostali finanční odměny, protože učí za minimum a za jejich zájem o děti a odvedenou práci je to málo. Nechyběl ani Den učitelů v Kambodži, kdy byli všichni pozváni na večeři a vznikl z toho milý a vtipný večer při Kambodžském BBQ. Dalším světlým bodem byla velice příjemná návštěva Martina Řehoře (manažer skupiny Rybičky 48, Visací zámek, Pekař), který školu navštívil, věnoval další laptop, trička a upomínkové předměty s logem skupiny Rybičky 48. Společně se mnou navštívil i dvě rodiny adoptovaných a udělal si obrázek o Kambodži jako takové. Nakonec se rozhodl pro adopci na dálku. Tentokrát byl vybrán desetiletý Tikea, který završil skupinu 10 adoptovaných na dálku. Nyní se budeme soustředit na to, aby to tato desítka dotáhla v rámci vzdělání na tu nejvyšší metu. Náklady na vzdělání se budou časem navyšovat, a proto budeme muset sponzory do budoucna vrstvit.

Pevně doufám, že se škole bude dařit i v budoucnu, a že školu nepoloží ani kambodžský diktátorský režim, který nyní vytváří velmi krkolomné podmínky svému obyvatelstvu. I my jimi kličkujeme, jak se dá. Závěrem bych chtěla poděkovat některým Tišnovanům za podporu a finanční dary, a to zejména těm, co každoročně na Štěpána přispějí do prasátka v Café U Palce. Každá věnovaná částka jde do rozpočtu školy. Já osobně škole věnuji každoroční návštěvu (na vlastní náklady) a energii, kterou je zapotřebí investovat do toho, aby vše fungovalo, jak má. Pokud se chcete přidat a podpořit nás, tak budeme jen rádi, protože rozpočet na další rok je opět velkou výzvou jak pro nás, tak pro děti v CBE Christine.“

Petra Konečná, Václav Seyfert, redaktor TN

Foto: archiv Petry Konečné

Další článek:
Předchozí článek: