Výtvarné Tišnovsko 2017

Výtvarné Tišnovsko 2017

Tišnovsko ve výtvarném umění zaujímá prestižní místo v kraji. Navazuje na tradice, kterým položili základy významní umělci regionu, kteří zde žili a tvořili. Připomeňme alespoň Josefa Jambora, Aloise Lukáška, V. H. Macha, Petra Bortlíka, Stanislava Bělíka, Františka Štěpána, Karla Formánka, Emanuela Ranného.

V Tišnově působí Galerie Josefa Jambora, kterou provozuje Měks. Tato galerie byla vždy hojně navštěvována příznivci umění. V posledních letech však převážná část příznivců do galerie přestala chodit. Příčina je v nevhodném výstavním plánu galerie. Vždyť vystavovat např. černou linku kolem galerie, zaujme málokoho. Od toho se odvíjí návštěvnost v galerii. Výstavou “Neznámý Jambor”, která měla znamenitou úroveň, snad skončily slabé počty návštěvníků na výstavách. Pokud se do galerie vrátí soubor obrazů z odkazu Josefa Jambora, jsem přesvědčen, že zájem o tento velmi pěkný kulturní stánek výrazně vzroste.

Během roku 2017 byla hojně navštěvována Galerie Diana, která obohatila výstavní činnost o celou řadu hodnotných výstav, na kterých se podíleli KPVU, tišnovští fotografové, domovská fy. Mouka a závěr sezony v galerii patřil významné výtvarnici Miladě Kolárové, která zde vystavila obrazy z cest po světových mořích. Věřím, že nás v těchto velmi pěkných prostorách čekají další kvalitní prezentace výtvarného umění.

Aktivity tišnovského KPVU (vznikl v roce 1978), který provozuje svoji činnost od roku 1999 v Železném, jsou zaměřeny na dvě letní výstavy v tamním kulturním domě. Na obou výstavách v minulém roce byl zaznamenán velký zájem veřejnosti. V minulých letech tomu nebylo jinak, vždy byla návštěvnost velmi vysoká.  Loňského výtvarného léta v Železném se zúčastnilo 79 výtvarníků.

Další významnou galerií v regionu je galerie Skleněnka v Březině, kterou úspěšně provozuje výtvarnice Alice Dostálová. Její výstavy jsou vždy plné překvapení a návštěvníků zdaleka.

V Tišnově najdeme také V-ATELIER, který provozuje Jan Vaščák. Ve své galerii prezentuje tvorbu několika desítek významných výtvarníků. Součástí jeho činnosti jsou kvalitní výstavy, které galerista pořádá v lomnické synagoze. Výstavy v tomto prostoru mají neopakovatelnou atmosféru i proto, že Jan Vaščák dovede na výstavu získat kvalitní umění.

K propagaci výtvarného umění přispívá i tišnovské muzeum, které v kavárně muzea pořádá komorní výstavy fotografů a výtvarníků. Jednou z nejvýznamnějších kulturních institucí je Podhorácké muzeum v Předklášteří. Kromě muzejní činnosti se zde konají vysoce profesionální prezentace významných výtvarníků. Ve velkém výstavním prostoru lze představovat umělce v celém jejich životním tvůrčím procesu. Výstavy připravují profesionálové, což se projevuje v celkové koncepci. Často jde o prezentaci výtvarníků z pohledu jejich celoživotního příběhu.

V tomto přehledu nelze opomenout ani činnost Libušiny galerie v Malhostovicích, která během roku připravuje několik zajímavých výtvarných prezentací a doprovodných akcí. Výstavní činnost regionu také obohacuje autorská galerie malířky Martiny Fialové v Rojetíně. Malířka žije a tvoří na vesnici a její tvorba stojí opravdu za shlédnutí. Ocenili ji také návštěvníci minulého léta v Železném. Nelze v tomto výčtu vynechat ani výstavy v prostorách obecního úřadu v Předklášteří, kde proběhlo několik zajímavých akcí. Do výstavních aktivit patří i akce v domově v Žernůvce, kde zásluhou p. Jitky Pařízkové můžeme vidět zajímavé výstavy.

Myslím, že činnost v této oblasti v našem regionu nebude mít klesající tendenci a dočkáme se v budoucnu hodně zajímavých akcí.

Miroslav Pavlík

ilustrační foto

 

Další článek:
Předchozí článek: