KVĚTNOVÉ KALENDÁRIUM TIŠNOVSKA

KVĚTNOVÉ KALENDÁRIUM TIŠNOVSKA

 

  1. KVĚTNA

 

PŘED 65 LETY

V sobotu 23. května 1953 zemřel Jindřich Ondřej, zvaný Pára, někdejší majitel předklášterské hospody. Narodil se 8. 8. 1885, po svých rodičích Jindřichovi a Antonii převzal hostinec U Ondřejů (dnešní restaurace V Chaloupkách), v němž byl ještě před jeho narozením, v roce 1883, založen Čtenářsko-pěvecký spolek Květnice. Přímo v hospodě, kterou Ondřej provozoval až do roku 1938, se v zimním období již v časech jeho otce, prvního sbormistra mužského pěveckého sboru, konávala za velkého zájmu veřejnosti pravidelná divadelní představení, navíc tu byla i knihovna pro místní občany.

 

PŘED 20 LETY

V sobotu 23. května 1998 se v Tišnově poprvé konal Běh Terryho Foxe, pořádaný místním Sokolem. Tato akce se stala celosvětovou sportovní událostí na počest kanadského atleta Terryho Foxe, kterému byla po onemocnění rakovinou amputována jedna noha a on pak v roce 1980 s umělou nohou absolvoval takzvaný Maraton naděje, při němž za 143 dnů uběhl 5 382 km přes celou Kanadu s cílem vydělat prostředky na výzkum léčby zhoubných onemocnění. Prvního ročníku se v Tišnově zúčastnilo celkem 295 běžců, od nichž se na dobrovolném startovném vybralo celkem 13 266 Kč. Běh zahájil svým projevem starosta města Petr Fruhwirt, mezi účastníky byli i představitelé města a zaměstnanci městského úřadu. Pro účastníky byly připraveny trasy 800 a 3000 metrů, které bylo možno zdolat chůzí, během, na kole, koloběžce i na invalidním vozíku. Po roce 2007 se už tyto běhy v České republice – kvůli nemožnosti uhradit předepsané vysoké pojistné – nadále nekonaly.

  1. KVĚTNA

 

PŘED 120 LETY

V pondělí 30. května 1898 proběhlo svěcení praporu Spolku vojenských vysloužilců. Uskutečnilo se na Horním náměstí jako městská slavnost se spoustou hostů. Spolek existoval od roku 1875 nejprve pod názvem Veteranenverein, český název získal o 17 let později. Jeho posláním byla podpora vysloužilých vojáků, zejména těch sociálně nejslabších a nemocných. Od roku 1879 měli členové spolku jednotné stejnokroje. Spolek byl pravděpodobně zrušen v roce 1914, prapor s říšským orlem a postavou svatého Václava je dnes uložen ve sbírkách Podhoráckého muzea.

Václav Seyfert, redaktor TN

Foto ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: