Rozhovor s Marií Pávkovou – sběratelkou dobových módních oděvů a doplňků

Rozhovor s Marií Pávkovou – sběratelkou dobových módních oděvů a doplňků

Na doprovodné akci výstavy Dámská móda za první republiky, která právě probíhá v Muzeu města Tišnova, představíte v neděli 27. května svou sbírku módních doplňků. Kterých předmětů si vážíte nejvíce?

Někdo sbírá známky, obrazy, porcelán. Moje sbírka je ze starých věcí 30. a 40. let minulého století. Sbírám převážně práce vyšívané, háčkované a pro danou dobu charakteristické. Baví mě tyto věci zachraňovat a patřičně se o ně starat. Mezi poklady, kterých si vážím, patří např. háčkované rukavičky, které jsem dostala do tanečních, nebo nádherně vyšívaný noční kabátek od moc milé paní Weiningerové, která jej vyšívala coby závěrečnou práci v dívčí škole. Každá věc má svůj příběh.

Kde hledáte inspiraci?

Přečetla jsem spoustu knih a časopisů z první republiky, inspiraci čerpám také z dobových filmů. Ráda navštěvuji módní přehlídky a výstavy s touto dobou spojené.

Nedávno jste svoji sbírku prezentovala v Rajhradě, plánujete letos sbírku představit ještě jinde než v Tišnově, nebo budete naopak ráda, když si Vaše poklady na nějaký čas odpočinou?

Dokud čas mám k využití, chci pro dobro ho užít jen – potud jeden dobový citát. Pokud někomu udělám i malou radost, oživím třeba vzpomínku na někoho, na dobu vzdálenou, mám dobrý pocit, že mé sbírání, můj koníček, není jen prostá marnost, lichá snaha zastavit čas.

Blanka Křížová, vedoucí Muzea města Tišnova

Foto: Michal Beneš

Další článek:
Předchozí článek: