MALÁ GALERIE TIŠNOVSKÝCH FOTOGRAFŮ – 15. díl

MALÁ GALERIE TIŠNOVSKÝCH FOTOGRAFŮ – 15. díl

Josef Permedla

Mezi mé koníčky patří včelaření, zahrádka a fotografování. Všechny záliby jsem se učil jen jako samouk, neprošel jsem žádným kurzem a školením, tedy nemám patřičné odborné znalosti v těchto oborech. Rád jsem fotografoval již od dětství. Mým prvním fotoaparátem byla zrcadlovka Flexaret. Druhým aparátem Praktika na kinofilm. V době, kdy byly fotografie černobílé, jsem měl fotokomoru s vybavením. Příchodem barevných snímků jsem opustil svoje vlastní vyvolávání.

Prvním digitálním fotoaparátem byl Panasonic Lumix DMC-F27. K tomu již bylo zapotřebí počítače a program na upravení fotografií. V souvislosti s fotografováním včel jsem si v roce 2011 pořídil fotoaparát Canon 600 s objektivem EFS 18–135 mm. Ale abych mohl fotografovat ty malé neposedné včeličky, to nestačilo. Přibyl makro objektiv Canon EF 100 mm. Tak znovu a znovu se začít učit ovládat tuto moderní techniku.

Od roku 2011 jsem se začal zúčastňoval včelařských fotografických soutěží v ČR. Fotografie byly vystaveny ve včelařském učilišti v Nasavrkách u Prahy, pak to byl Most, Praha-Troja a jinde. Také Žamberk u příležitosti „Svátky dřeva“ s kolekcí fotografií „Včelaření na Tišnovsku“. Pod tímto názvem pak proběhla moje první výstava fotografií v Tišnově v Galerii na schodech v roce 2011. V příštích letech muzeum Tišnov, Skuteč, Polička, „Výtvarné léto v Železném“ nebo Skleněnka v Březině.

Od roku 2005 jsem tvůrcem a pořadatelem včelařských výstav nejen na Tišnovsku. Fotografie včel otiskuje časopis Včelařství a podílím se na včelařských kalendářích ČSV. V lednu tohoto roku o spolupráci požádala redakce časopisu Moderní včelař. V posledních letech fotím vše, což můžete spatřit i na včelařských výstavách. Je to oživení těchto akcí, které zejména patří dětem.

Protože mě láká fotografovat ptactvo a zvěř na velkou vzdálenost v přírodě, tak od roku 2017 mám objektiv Sigma 150-600 mm. Rád se toulám přírodou našeho kraje, ale naše příroda od dob mého mládí velice, velice zchudla.

Na mých fotografiích najdete krajiny, zvěř, ptactvo, drobné živočichy, motýly, houby, květy, portréty, východ a západ slunce, ale také různé akce nejen na Tišnovsku. Nejsem pořád s fotografií spokojen, stále se něco učím a neovládám techniku fotografování tak, jak bych si představoval. Prostřednictvím fotografie ukazuji svět kolem nás jinýma očima, očima fotografa.

připravuje Václav Seyfert, redaktor TN

popiska k fotce: Josef Permedla s vnoučaty, která poznávají život včel i práci včelaře. Foto: Eva Schulzová

Další článek:
Předchozí článek: