Babočka bodláková – tažný motýl

Babočka bodláková – tažný motýl

Babočka bodláková je typickým příkladem pravého motýlího migranta. Nesnáší pokles teplot pod bod mrazu, a tak dospělci nejsou schopni v našich chladných podmínkách přezimovat. Z tohoto důvodu motýli podzimní generace migrují pravidelně zpět na jih. Naše populace do jižního Středomoří a do Afriky severně i jižně od Sahary. Protože v saharské oblasti potravní zdroje motýlů a živné rostliny housenek brzy na jaře zasychají, migrují motýli v první vlně, (únor – březen) na sever do středomořské oblasti, a koncem dubna pokračují ve druhé migrační vlně až do střední Evropy. Ani střední Evropa nemusí být pro babočku bodlákovou konečnou stanicí, protože její tah může pokračovat dále na sever až do Skandinávie, příležitostně se zatoulá až na Island. Intenzita a dosah migrace se u těchto motýlů rok od roku výrazně liší. Při tahu je babočka bodláková schopna uletět úctyhodné vzdálenosti. Její cesta vede i přes hory a není pro ni překážkou ani nadmořská výška nad 2.000 m.

Samička klade vajíčka jednotlivě na rostliny bodláků nebo kopřiv. Housenka se vylíhne z vajíčka za několik dní a je dlouhá kolem 40 mm. Její vývoj trvá podle životních podmínek 5 až 8 týdnů. Poté se housenka zakuklí ve spředených listech živné rostliny a za 14 dní vyletí z kukly dospělý motýl. Kukly jsou citlivé na nízké teploty, a proto při teplotách kolem bodu mrazu hynou.

Až v květnu nebo v červnu uvidíte na své zahrádce babočku bodlákovou, vzpomeňte si, jak strastiplnou a dlouhou cestu má za sebou.

Bohumil Kabeš

Foto: ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: