Radim Chroust byl vyhlášen nejlepším baseballistou ČR za rok 2017

Radim Chroust byl vyhlášen nejlepším baseballistou ČR za rok 2017

Radim Chroust z Tišnova hrající za tým Draci Brno byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem loňské baseballové extraligové play-off sezony. Cenu převzal na slavnostním galavečeru Czech Gala 2017 v pražském Centru pohybové medicíny Pavla Koláře. Radim odházel v uplynulém roce v play-off třináct směn a pomohl vybojovat Drakům dvacátý první titul. Ve finále proti Arrows Ostrava rozhodoval každý bod a byla to patrně nejvyrovnanější série v historii Draků Brno. Radim s týmem Draci Brno získal již 10 titulů mistra ČR. Již dlouhou dobu je také členem seniorského reprezentačního týmu, s nímž byli pozváni na interkontinentální pohár na Tchaj-wanu v roce 2010 a absolvovali největší světový turnaj World Baseball Classic v německém Regensburgu v roce 2012. Na ME 2014 konaném v ČR skončili s historicky nejlepším umístěním na 4. místě, na mistrovství Evropy v Holandsku v roce 2016 skončili na 5. místě. Jako tehdejší student medicíny hrál také na universiádě v Jižní Korei 2015 a kvůli studiu nevyužil v roce 2010 nabídku podepsat profesionální smlouvu s týmem Minnesota Twins v USA. S reprezentačním týmem absolvovali mnoho přípravných turnajů v USA, na Thaj-wanu a v Asii a také po Evropě. Radim hrál také v rámci půlročního studijního pobyt v San Diegu v tamním středoškolském týmu.

Jako veliká podpora jeho výkonu mu byl jeho bratr Přemek Chroust, hrající ve vnitřním poli po boku Radima. Přemek s týmem Draci Brno získal již 6 titulů mistra ČR. Při ohlédnutí se za jeho basebalovou kariéru nelze nepřipomenout, že Přemek získal v roce 2010 s týmem hráčů do 21 let titul mistra Evropy, při stejném turnaji na ME v roce 2012 bronz. V roce 2015 byl zařazen jako jediný český hráč do týmu reprezentujícím Evropu, kde se poprvé utkali nejlepší baseballisté Asie s výběrem Evropy. Měsíční pobyt na Tchaj-wanu mu přinesl hlavně pořádnou dávku zkušeností, i když tým Evropy vyhrál pouze jediný zápas. V listopadu roku 2016 byl členem národního týmu hráčů do 21 let na mistrovství světa na Tchaj-wanu a v Mexiku se pokoušeli uspět na turnaji World Baseball Classic se seniorským národním týmem. Přemek reprezentoval Českou republiku také na dvou universiádách, jednak v Jižní Koreji v roce 2015, největší úspěch České republiky však zaznamenali na Universiádě na Thaj-wanu v roce 2017, kde skončili na 4. místě. Nutné je také poznamenat, že Přemek má zkušenost i s Australským baseballem, kde po podpisu smlouvy s týmem Sturt Saints Baseball Club Adelaide strávil celou sezónu od října 2014 do dubna 2015.

Oba hráči v týmu Draci Brno získali nespočet titulů mistra republiky již za žákovské a juniorské kategorie. Od 17 let se pohybují v seniorské extraligové soutěži, ve které Draci, i s tím letošním, získali již 21 titulů mistra republiky. Českému týmu budeme určitě držet pěsti při olympijské kvalifikaci na LOH v Japonsku, která bude následující dva roky probíhat.

autor textu i fotografie: Karel Chroust

Další článek:
Předchozí článek: