Do muzea zavítá civilisovaná žena

Do muzea zavítá civilisovaná žena

Letošní 100. výročí vzniku Československa inspirovalo mnohá muzea k ohlédnutí za dobou první republiky. Muzeum města Tišnova připravilo ve spolupráci s Moravskou galerii v Brně výstavu věnovanou dámskému odívání s názvem Dámská móda za první republiky.

Výstava přiblíží dámskou módu meziválečného období se zaměřením na region Brno a Tišnov. Období po roce 1918 je charakterizováno velkou debatou o ženských právech a snaze žen uspět v mnoha oblastech, které byly do té doby výhradně pánskou záležitostí. Od volebního práva po právo studovat, vyučovat, sportovat nebo například pilotovat letadlo.  Tyto tendence se projevily také v módě. Složité, zdobné a upnuté oděvy předválečného období včetně korzetu vystřídalo praktické volnější oblečení z nových materiálů. Typickým znakem dvacátých let bylo zkracování, které se projevilo jak v délce sukní, tak v délce účesů. Pro třicátá léta je typické opětné prodlužování a návrat k ženskosti. Výstava se tedy zaměří na módní tendence ve spojení s proměnou sociální role ženy.

V první části výstavy s názvem Zlatá dvacátá a nové jazzové tance si prohlédnete typické krátké rovné šaty, charlestonky, druhá část „Moderní žena“ ukáže praktické, pracovní a sportovní oblečení. Na přelomu roku 1929 a 1930 se v Brně konala významná výstava „Civilisovaná žena“, která přinesla zcela novou koncepci oblékání – vybízela ženy, aby nosily kalhoty, a to při všech příležitostech. Předběhla tak dobu zhruba o 30 let. Navzdory této koncepci se v módě 30. let prosadila opět ženská linie, šaty se složitými střihy a bohatými dlouhými sukněmi. Závěrečnou část naší výstavy jsme tedy nazvali Návrat ženskosti – 30. léta, zde si prohlédnete dlouhé večerní toalety.

Výstava rovněž poukáže na hlavní tišnovské a brněnské salony a obchody s oděvy. Pokud snad máte doma někde ve skříni či na půdě dobové šaty či fotografie a byli byste ochotni je za účelem výstavy zapůjčit, volejte prosím na tel. 777 506 019 nebo pište na adresu muzeum@kulturatisnov.cz.

Vernisáž výstavy za doprovodu swingové hudby se koná v sobotu 14. dubna v 17.00. Pro návštěvníky v retro oblečení 20. nebo 30. let máme připraven malý dárek. Těšíme se na Vaši návštěvu.

Blanka Křížová

Ilustrační foto: Markéta Prokopová

Další článek:
Předchozí článek: