Tišnovské mineralogické okénko – Úvod do mineralogie Tišnovska

Tišnovské mineralogické okénko – Úvod do mineralogie Tišnovska

Víte, že naše město je v mineralogickém světě velice významné? Dokonce se dá říci, že je přímo velmocí. Na počet obyvatel zde máme nejvíce milovníků kamenů a neživé přírody, amatérských sběratelů a zájemců o vše krásné, co příroda vytvořila. Vděčíme za to několika hlavním faktorům, a to především významné lokalitě ametystů – hoře Květnice. Dále historicky nejstarší a největší mineralogické burze v České republice – Minerálu Tišnov, potom blízkosti horního města Dolní Rožínka, kde řada našich otců a dědů pracovala v podzemí, a od loňského roku i unikátní mineralogické expozici – Galerii PATRIOT.

Především na magické hoře Květnice, která je celonárodně známou mineralogickou lokalitou, můžeme nalézt fialové krystaly ametystu. Ještě před několika lety nebyl problém při běžné nedělní procházce nacházet lesklé kamínky a polehounku tak propadat vášni z kamenů. Dnes je možnost nálezu stále vysoká, jen to chce odbočit ze značených cestiček a pořádně koukat pod nohy. Odhrnout listí, nadzvednout klacek nebo otočit kámen a štěstí se usměje i na vás. A tak již od raného dětství řada z vás zná ametyst, zná lásku ke kamenům, adrenalin z hledání a radost z nálezu. Zřejmě i díky tomu byla v Tišnově před více než čtyřiceti lety založena mineralogická burza, která se koná dvakrát ročně dodnes a s roční návštěvností přes 10 000 příchozích patří k největším ve střední Evropě. A právě Tišnováci z města a blízkého okolí jsou největší skupinou návštěvníků. Dokonce větší než sběratelé z ostatních koutů republiky a zahraničí. Ještě na posledním jarním termínu vystavoval místní sběratel pan Knoflíček, který i ve svých jednadevadesáti letech vyráběl šperky z kamenů a se šarmem sobě vlastním tyto produkty nabízel především ženám a dívkám.

A právě pro vás, kterým je příroda a mineralogie blízká, přinášíme tuto novou rubriku, kde se budete pravidelně dozvídat zajímavosti nejen o kamenech, ale o všem, co s nimi souvisí. Tipy na výlety a procházky po okolí blízkém i vzdálenějším, zážitky z dobývání kamenů, praktické informace ke konaným akcím a vše, co vás jen napadne. Budeme rádi za vaši zpětnou vazbu a reakci, co vás nejvíce zajímá a o čem chcete číst.

Poznámka redakce: Informace a stanovisko Odboru životního prostředí k podmínkám ochrany minerálů na území Přírodní památky Květnice bude zveřejněn v příštím čísle TN č.3/2018.

Tomáš Buzrla, provozovatel Galerie PATRIOT a spoluorganizátor mineralogické burzy Minerál Tišnov

Foto: ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: